כיצד משפיעה התמכרות על התא המשפחתי?

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

התמכרות יכולה להשפיע באופן משמעותי על התא המשפחתי של המכור ולא רק על המכור עצמו. בן הזוג, הילדים, ההורים והאחיםכיצד משפיעה התמכרות על התא המשפחתי? של האדם המכור מושפעים גם הם מההתמכרות ומהדברים שהיא עלולה להביא את המכור לעשות.

ישנן מגוון רחב של התמכרויות (התמכרות לסמים, לאלכוהול, לקניות, לפורנו, להימורים ועוד) ההתנהגויות יכולות להיות שונות וגם ההשלכות שלהן על התא המשפחתי. במאמר זה נבקש לדון על האופן שבו התמכרות משפיעה על התא המשפחתי של המכור בהקשר של סמים ואלכוהול.

החיים המשפחתיים בצל התמכרות

במרבית המקרים, החיים התקינים של המשפחה יצאו ממסלולם הנורמטיבי וכל בני המשפחה יתנהלו סביב ההתמכרות של האב או של האם. המשפחה חווה עליות וירידות בהתאם למצבו של המכור, כאשר המכור משתמש בסמים (או שותה אלכוהול) החיים יתנהלו בצורה מסוימת וגם כאשר המכור אינו צורך את הסם הוא נמצא בקריז וזה גם משפיע אנושות על חיי המשפחה התקינים. פעמים רבות, מתוך בושה או אשמה, ההתמכרות ממנה סובלים האב או האם נשמרת בסוד ובני המשפחה לא מדברים על הנושא עם אנשים שנמצאים מחוץ לתא המשפחתי. כמו כן, משפחות רבות מפתחות מנגנון התמודדות אשר מאפשר את ההתנהגות ההתמכרותית, מתפתחת סובלנות להתמכרות אשר יכולה להוביל להתעללות, הזנחה של הילדים, שקרים וחשיפה של הילדים לחיים בצל סמים ולעיתים אף להתנהגויות עברייניות.

כיצד משפיע הורה מכור על חייהם של ילדיו?

בשל החשיפה של ילדים לעולם הסמים, ולעיתים להתנהגויות עברייניות, הם עשויים לפתח בעיות שונות עם השנים, למשל:

  • ילדים אשר גדלים במשפחה בה האם או האב הם מכורים עשויים לפתח התמכרות בעצמם. למעשה, ילדים אלה נמצאים בסיכון גבוה פי 5 לכך שהם יסבלו מהתמכרות. זאת בשל חיקוי ההתנהגות של ההורה, אלמנטים של תורשה וכדומה.
  • ילדים במשפחה שיש בה הורה מכור חשופים פעמים רבות לאלימות והתעללות, מצד ההורה המכור או מצד אנשים שנמצאים בסביבתם, והם עשויים לפתח גישה לחיים שבנויה מכך שהם אינם יכולים לסמוך על אנשים, הם שומרים דברים בסוד ואי יכולת להרגיש משום שרגשותיהם מעולם לא היו בפרונט (הפוקוס תמיד היה על ההורה המכור, בשונה ממשפחה ללא מכור שבה הפוקוס הוא על רווחת הילד).
  • לפי מחקרים שנעשו בתחום, נראה שלילדים אשר גדלים במשפחה שיש בה הורה מכור יש סיכוי גבוה יותר פי 3-5 לכך שהם יסבלו מ-ADHD. ישנם גם גורמים תורשתיים אשר מעורבים בכך.

ומה באשר לילדים שנולדים לאם מכורה לסמים?

בישראל, נולדים מדי שנה כ-150 תינוקות מכורים לסמים, כלומר, אלו תינוקות אשר אימם השתמשה בסמים בזמן ההיריון (בדרך כלל בקוקאין או בהרואין). התחלת חייהם של תינוקות אלו היא קשה מאוד והם למעשה עוברים תהליך גמילה קשה בימים הראשונים של חייהם. תופעות הלוואי יכולות להיות התכווצויות בשרירים, הזעה, רגישות לאור, רגישות למגע ועוד. לרוב תסמיני הגמילה יעברו לאחר מספר ימים בודדים אך התינוק ישאר עם נזקים גופניים ונוירולוגים למשך שארית חייו. תינוקות אשר אימם השתמשה בסמים תוך כדי ההיריון נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול ממומים, מפיגור, מאינטליגנציה נמוכה, הפרעות קשב וריכוז ועוד.

השפעת ההתמכרות מורגשת גם על המשפחה המורחבת

פעמים רבות, הורים מכורים אינם מסוגלים לתת לילדים שלהם את תשומת הלב שהם צריכים, את הסביבה הביתית הבטוחה והם אינם יכולים לגדל את הילדים בעצמם. לכן, במקרים רבים המשפחה המורחבת (הסבא, הסבתא, הדודים או הדודות) תופסת תפקיד חשוב יותר בחייהם של הילדים. המשפחה המורחבת לרוב תהיה זו אשר מעניקה לילדים את התמיכה לה הם זקוקים, הם אלה אשר דואגים ושומרים על הביטחון והבריאות (הנפשית והפיזית) של הילדים הגדלים במשפחה שיש בה הורה מכור.

עם זאת, במקרים רבים, העזרה והתמיכה אשר מגיעה מהמשפחה המורחבת, פעמים רבות איננה יציבה ואינה יכולה להחזיק מעמד לאורך זמן, זה עשוי ליצור אצל הילדים פעם נוספת תחושה של חוסר יציבות ונטישה. פעמים רבות נוצרים מתחים בין בני המשפחה המורחבת ולהורה שמרגיש שהוא נכשל בגידול ילדיו.

עדויות של ילדים שגדלו עם הורה מכור

הרשות למלחמה בסמים פרסמה לאחרונה מחקר שנעשה על ידי מתבגרים שגדלו עם הורה מכור. ילדים אלה מספרים על חשיפה בגיל מוקדם לאביזרים המשמשים לצריכת סמים, חשיפה להורים שלהם מזריקים סמים, אלימות במשפחה, משיכת תשומת לב מההורים על ידי פיתוח הפרעות אכילה, השפלות ועוד.

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!