מרבים לדבר על עישון במונחים של נזק בריאותי חמור שנגרם למעשן. אבל סיכון ניכר לא פחות עוטף גם את מי שנמצא בקרבתו של אדם הנוהג לעשן. חשיפה לא רצויה לעשן מצד גורם אחר נקראת עישון פסיבי.למרות המודעות הגוברת והחוקים שנועדו למזער את החשיפה הזאת לחומרים מזיקים, זה עדיין קיים וזו עדיין בעיה.
מה מתחולל בעת עישון פסיבי?
עישון פסיבי נקרא גם עישון כפוי והוא פוגע במבוגרים, בילדים ואפילו בתינוקות שטרם נולדו (עוברים). מחקרים מראים כי גם בתוך הרחם, נחשף העובר דרך מחזור הדם המשותף עם האם, לחומרים מזיקים שנספגים במהלך העישון. ידוע כיום כי מוצרי עישון חופשים את המעשן ואת סביבתו למאות ואפילו אלפים של חומרים שונים, מהם עשרות מזיקים ואף קטלניים. לכאורה, מעשן פסיבי חשוף לאותם נזקי עישון כמו מי שמצית את הסיגריה לשימוש עצמי. למעשה זה לא כל כך מדויק. מחקרים מראים כי שאיפת עשן פסיבית כרוכה בהבדלים מסוימים. לדוגמא, העשן פחות לוהט. הוא גם יותר חומצי אך ריכוז החלקיקים המזיקים עלול להיות גבוה יותר. מחקרים מראים כי אנשים שחשופים לכמות עשן רבה בסביבתם נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן, מחלת לב, מחלות ריאה ועוד.
מהן ההשלכות של עישון כפוי?
חקיקה מודרנית הפחיתה את העישון במקומות ציבוריים. אך לא ניתן להניח שבכך נפתרו כל הבעיות שמביא עימו עישון פסיבי. נתונים עדכניים מגלים כי מאות אלפי אנשים בכל שנה מתים בעולם מנזקי עישון עקיף. יש הטוענים שמספר זה עולה על מיליון ורק בישראל מדובר במאות רבות של אנשים. ונזכור כי על כל אדם שנפטר מנזקי העישון הכפוי, רבים אחרים סובלים מפגיעה בריאותית ברמות כאלה או אחרות, שלא קל למדוד מבחינה סטטיסטית. פרסומים בארה"ב מגלים כי עשרות אלפי לא-מעשנים הלכו לעולמם כתוצאה מעישון פסיבי. אלפי אנשים חוו שבץ מוחי. חשיפה קבועה, למשל בבית או במקומות העבודה, מביאה לסיכון גבוה בשלושים אחוזים לסרטן ריאות.
עד לאיזה מרחק העישון הפסיבי מזיק?
ישנם מצבים שבהם קל יחסית להימנע משהות בקרבתו של אדם שמעשן. ישנם מעשנים רבים שבעצמם מגלים אחריות ומקפידים לעשן כשהם לבדם או רק בקרבת מעשנים אחרים. אבל אפילו אנשים המודעים לנזקי העישון הפסיבי בדרך כלל לא מבינים עד כמה רחוק נישא עשן הסיגריה באוויר. חוקרים הצליחו להראות כי גם אנשים שנמצאים במרחק של כ-15 עד 20 צעדים מאדם שמעשן מושפעים. אפילו בסביבה חיצונית, לא בתוך מעלית, בית או אולם סגור, העשן מביא עימו רעלים. הדבר נבדק ונמצא בבדיקות דם מדוקדקות.
עישון פסיבי יכול להיות קטלני גם בגילאים צעירים
עגום במיוחד הוא מצבם של ילדים קטנים ותינוקות, שאינם יכולים לשמור על מרחק ביטחון מאדם המעשן לידם. נמצא כי עישון בזמן היריון חושף את התינוקות לסיכון מוגבר לתמותה בחודשים הראשונים של החיים. ילדים קטנים ותינוקות כדאי להרחיק מכל מקור של עשן, בבית או במכונית. עדיף להמעיט לעשן ככל שרק ניתן בתקופת ההיריון (זוהי מוטיבציה חזקה להפסקת עישון). מאפרות עם שאריות סיגריות כדאי גם כן להרחיק מקרבתם והישג ידם של ילדים. ילדים שנחשפים לעישון פסיבי משתעלים יותר ומפתחים יותר אלרגיות, אסטמה. נמצא שהם סובלים יותר גם מדלקות אוזניים וכי ריאותיהם פחות מפותחות.
מחקרים מראים כי חולי סרטן נפגעים יותר מעישון פסיבי
חשיפה פסיבית ולא רצויה לעשן הסיגריות הופך את הגוף לרגיש יותר למחלות שונות. בילדים, במבוגרים וביתר שאת בקרב אנשים הסובלים ממחלות קשות. מחקרים מראים כי חשיפה לעישון "מתדלקת" גידולים סרטניים ומקשה על הריפוי. בין אם אתם מעשנים ובין אם לאו, היו מודעים לכל זאת וסייעו לעצמכם ולאחרים להימנע מנזקי העישון.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.erswhitebook.org/chapters/passive-smoking/
https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/secondhand_smoke/health_effects/index.htm