יש כאלו המכורים למתוקים, יש כאלו המכורים לבצקים. מהרבה בחינות – שתי ההתמכרויות מאוד מאוד דומות. לשתיהן יש פוטנציאל משמעותי להקשות על חייו של המכור ולהוביל לבעיות בריאותיות, חברתיות ואישיות רבות. שתיהן כוללות גם הרבה תחושות קשות של בושה, אכזבה, ריקנות, כישלון, וסבל רב. אז מהי בדיוק התמכרות לבצקים, כיצד היא נראית ואיך אפשר להתגבר עליה? ננסה להתמודד עם שאלות אלו כאן.
מהי התמכרות לבצקים? ואיך אפשר לדעת שאני מכור?
מזונות המבוססים על פחמימות הם ללא ספק מתגמלים מאוד בתחושה – הם ממלאים, טעימים, נותנים תחושה מנחמת ומספקת, ועוד. בקטגוריה הזו, המזונות המנחמים והממכרים ביותר הם כנראה הבצקים למיניהם: עוגות, לחמים, חלות, לחמניות, מאפי בצק שונים, ועוד. יש הנוטים לחשוב שבצק הוא רק רע ולא בריא, זה לא נכון – הבצק גם חשוב לגוף בתצורות שונות, אבל כמובן במינון הנכון.
התמכרות מתחילה כאשר המינון הופך להיות בלתי נשלט, וכאשר אל צריכת הבצק מתלוות תחוש
ות נוספות אשר מקשות על קבלת הבחירה האם לאכול את הלחמנייה הזו או לא. במילים פשוטות, כאשר אכילת המזון מתקשרת אל צרכים רגשיים, ולא אל צרכים תזונתיים, אנחנו מתחילים לזהות פוטנציאל לבעיה. כאשר ישנו גם הרצון להפסיק לאכול את הבצקים, אך זה כושל פעם אחר פעם, ומלווה בתחושות אשם או סבל – אז כבר אפשר לזהות שבאמת ישנה בעיה בפועל.
למעשה, התמכרות יכולה להיות בשתי תצורות: האחת מודעת, אני יודע שיש לי בעיה עם בצקים ואני רוצה או לא לעשות משהו בנידון. השנייה לא מודעת, וזה כאשר אכילת הבצקים הפכה לכל כך שלטת על חיי, אך איני רואה זאת, איני מודע לכך, והתגובה לכך שאני מכיר מגיעה מהסביבה.
שני המצבים לא פשוטים מבחינת גמילה, ובשניהם ישנו גורם אחד קריטי אשר קובע אם הגמילה תתפוס או לא – האדם עצמו. אם אתה לא מגויס לרצון להיגמל, לא רוצה בכך, זה פשוט לא יקרה. לכן התפיסה כלפי ההתמכרות, העמדה האישית, היא כל כך חשובה – וממנה מתחילה הגמילה בשיטת איילת בן ארי.
השיטה של איילת בן ארי לגמילה מבצקים
גמילה מתחילה בהבנה וקבלה של ההחלטה להיגמל. זה לא פשוט, וזה לא מובן מאליו בכלל. זה לא שפשוט קמים בבוקר ואומרים לעצמך "נגמלתי" ומרגע זה אתה נגמל. להגיע להחלטה להיגמל ולקבל זאת – במלוא מובן המילה – זה תהליך קוגניטיבי.
השיטה של בן ארי מתמקדת, בראש ובראשונה, בהבנה הזו של ההחלטה להיגמל ומשמעותה. תחילה יש להבין ממה נגמלים בדיוק, איפה מקור הבעיה בהתמכרות, לזהות את המרכיב העיקרי ואת ההשלכות הקשורות בגמילה מכך. לאחר ההבנה הזו, רק אז ניתן לקבל את ההחלטה ולהתחיל לעבוד עמה.
ההחלטה להיגמל מלווה במגוון השפעות, מאחר וכל תהליך גמילה – גם מבצקים וגם מסוכרים – עלול להוביל לתופעות לוואי לא נעימות, וכמובן בסופו של דבר גם להיתקלות בבצק, בחומר הממכר, והמחשבות המפתות בקשר אליו. לכן הגמילה אינה נגמרת בקבלת ההחלטה, אלא יש להגיע גם ליציבות סביב ההחלטה הזו, לקבל על עצמך את המשתמע מכך שעשית בחירה משמעותית, וכיצד תוכל להתמודד מעתה והלאה ביציבות עם שאלות המערערות את הביטחון העצמי.
המונח בו השתמשנו – שאלות, מרמז משהו על התהליך הקוגניטיבי שעוברים בגמילה. אלו שאלות שעולות בך, שאלות של פקפוק, אשר מטילות ספק במה אם לא בבחירה שעשית. במילים אחרות, רק כאשר לוקחים את ההחלטה להיגמל על כל מובנה ומשמעותה אפשר באמת להצליח בזאת. וזה אפשרי! זה נעשה בהצלחה כל יום, על ידי אנשים הסובלים בדיוק כמוך ומגיעים לאיילת בן ארי לטיפול הגמילה מבצקים.
לקבלת פרטים נוספים על גמילה מבצקים וקביעת פגישת היכרות, השאירו פרטיכם בלשונית צור קשר ונחזור אליכם בהקדם האפשרי. אפשר להיגמל, זה בידיים שלכם – וזה מתחיל ביצירת קשר.
מקורות מידע:
Chicago Now, “7 Signs You Have A Carb Addiction and What You Can Do To Stop It”
mindbodygreen, “Surprisingly Common Signs You're Addicted To Sugar”
Strength Sensei, “Carbohydrate Addiction: The Brain Connection”