גמילה מקולה ומדיאט קולה וזירו

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

מבין כל המשקאות הממותקים, קולה על גרסותיה השונות – קולה רגילה, דיאט קולה, זירו קולה, וכדומה – היא אולי המוצר הממכר ביותר מבחינת כמות המכורים. זה לא משנה איזה מותג מדובר בו, זה לא משנה מה מחירו בשוק – זוהי התמכרות אקטיבית, נפוצה, מוכרת ומעיקה מאוד. אך כמו כל התמכרות – גם לזו יש פתרון, ואפשר להיגמל!

כיצד נראית התמכרות לקולה

ככל התמכרות הקשורה בסוכר, גם זו הקשורה במשקאות קולה הינה מאוד לא בריאה. השפעותיה על הגוף ניכרות, ובמיוחד לאורך טווח. בין אם הופעת בעיות מערכתיות, רמות סוכר גבוהות, השפעה על תפקוד המוח, לחץ דם, וכדומה. בין אם מחלות הקשורות בסוכר כגון סכרת. בין אם מחלות הקשורות בקפאין או חומרים מעוררים, כאמור כמו לחץ דם. ובין אם בעיות משקל הקשורות וידועות בהקשרן לצריכת סוכר גבוהה.

באופן מפתיע, רבים טועים בחשיבה שמשקאות דיאט טובים יותר כתחליף מהמשקה הרגיל. זו טעות, חד משמעית. אולי סוכר ספציפית, בתצורתו המוכרת, נעדר יחסית מהמשקה – אבל זה לא הופך אותו ליותר בריא, פחות משפיע על המשקל (גם אם בדרכים עקיפות), או קל יותר להתמודדות כחומר ממכר! נהפוך הוא, ישנם מחקרים אשר טוענים כי משקה דיאט יכול להוביל לעליה גבוהה יותר במשקל אפילו מהמשקה הרגיל!

התמכרות למשקה קל, בין קולה או דיאט קולה, יכולה להיות קשה ובלתי נסבלת. כמו כל התמכרות, המחשבות הבלתי פוסקת על המשקה הבא, על הצורך העז לצרוך עוד, הכשל בהתמודדות עם הגמילה לבד, והסבל הנלווה לכל זאת – זה פשוט מרגיש כאילו אין בחירה. אבל זה לא נכון, למעשה – כל פעם שאתם מרימים את המשקה או הכוס אתם בוחרים מחדש להמשיך. יש דרך לשנות זאת, וזה מצריך עבודה – אבל זה אפשרי!

השיטה המהפכנית של איילת בן ארי לגמילה מקולה

כל התמכרות והקשיים שלה, אבל הכול מתחיל – תאמינו או לא – בראש. כאשר אתם ניגשים למשקה, אתם בוחרים להמשיך ולשתות. זה לא רק משהו שמרגיש שנכפה עליכם, זה חלק מכם, זה משהו בכם אשר בוחר להמשיך ולשתות. זוהי הבניה קוגניטיבית אשר מוצאת במשקה הזה ניסיון לפתור משהו, משהו אשר אתם לא מצליחים לפתור בדרך אחרת. בגלל זה הפסיכולוגיה מתייחסת להתמכרות במובנים של בריחה.

אבל השיטה של בן ארי מציבה בראש ובראשונה את התובנה שזו בחירה! זו החלטה תפיסתית שאתם מבצעים. ואפשר להחליט לבחור אחרת! אז כאמור זה מתחיל בתפיסה, בשינוי קוגניטיבי, בגישה אחרת האומרת – לא! לא להמשיך ולשתות. זה לא ויכוח, זה לא קונפליקט, זה גם לא נושא לשאלה, זו הכרעה.

לעשות את השינוי הקוגניטיבי הזה זו עבודה לא פשוטה, אך אפשרית ביותר. תחילה יש להבין מה המשמעות של ההחלטה, כיצד היא נראית, מה מעורב בכך, ממה אני נגמל בעצם ואיך אני הולך לעשות זאת. לאחר קבלת ההחלטה גם מגיע השלב של ליצור יציבות – וזו מילה חשובה וקריטית! בלי יציבות אנחנו מתנדנדים, בקונפליקט, ואז גם מועדים.

יציבות היא השלב שבו אנו מקבלים על עצמנו את הבחירה שעשינו, מקבלים את השלכותיה, ומוכנים להתמודד עם העולם דרך המשקפיים התפיסתיות החדשות שלעינינו. יציבות גם היא נרכשת בתהליך עבודה, אך בסופו של דבר – הגמול הוא הצלחה בגמילה. השיטה של בן ארי הוכיחה עצמה פעם אחר פעם, עם התמכרויות מורכבות לחומרים שונים, כולל משקאות ממותקים על גווניהם. במילים אחרות – גם אתם יכולים!

קולה הוא משקה קל שנחשב למוכר עד כדי כך שגם אנשים שחיים באזורים נידחים של כדור הארץ מכירים אותו.

בשנים הראשונות של ייצור הקולה, המרכיבים העיקריים ממנה היתה עשויה היו קוקאין וקפאין. הקוקאין נלקח מעלי הקוקה והקפאין מאגוז הקולה, מה שהוביל לשם "קוקה-קולה".

כיום לצורך ייצור קולה, נעשה שימוש בתמצית עלי קוקה שאין בה קוקאין. אגוזי הקולה מכילים קפאין שהוא המרכיב אליו מתמכרים בקולה. למרות הצדדים השליליים שידועים לגבי צריכת יתר של קולה כמו בעיות שיניים והשמנה, קשה לאנשים רבים להיגמל משתיית קולה ופעמים רבות זהו המשקה היחיד שהם צורכים.

מדוע הקולה ממכר?

השאלה היא מדוע מתמכרים לקולה? האם מדובר בטעם מיוחד, באיכות המוגזת של המשקה או שמדובר בסיגול של אורח חיים מסוים שכולל שתיית קולה (למשל אורח חיים שכולל בעיקר אכילת מאכלים בעלי ערך תזונתי נמוך המלווים במשקה שהוא קולה? ככל הנראה ההתמכרות לקולה נובעת מהתמכרות לקפאין שמצוי בתוך הקולה.

קפאין נחשב לסם המעורר שנצרך במידה הרבה ביותר בידי אנשים. בנוסף להימצאותו בקולה, קפאין גם מצוי בתה וכמובן גם בקפה והוא משמש כתרופה לטיפול באסטמה. קפאין נמצא גם בתרופות רבות אחרות שהן תרופות ללא מרשם כמו תרופות לטיפול בכאבי ראש ולדיכוי תיאבון.

בהקשר זה, מעניין האופן השונה שבו באה לידי ביטוי ההתמכרות לקפאין כאשר משווים בין המשקאות השונים המכילים קפאין. למשל, להתמכרות לקולה לעומת התמכרות לשתיית תה יש אסוציאציות שונות, למרות שבשניהם ככל הנראה הגורם הממכר הוא הקפאין.

אם ניקח את שתיית התה, הגורם הממכר הוא הטקס עצמו, טקס שמאפשר לנו התנתקות רגעית מהעולם ושקיעה לתוך מצב רוח נינוח ומענג. שעת התה היא שעה שמאפשר הרהור וסוג של מדיטציה תוך התבוננות שקטה וישיבה ללא ניע.

יש בו מין החיפוש אחר הארה ולכן הוא מתאים הן לאנשים עסוקים מאד שרוצים בהפסקה רגעית והן לאנשים שחיים בקצב איטי, תוך הפסקות תה מרובות. נזירי זן ביפן למשל שתו תה על מנת שיעזור להם במדיטציה. התה חידד את החושים שלהם ואיפשר להם להישאר ערים במשך שעות רבות יותר.

לעומת התה, הקולה נצרכת בדרך כלל כמשקה קל שמתלווה לאוכל המוגש בארוחה. היא בדרך כלל לא "הנושא" של הארוחה ולא מקדישים לה את אותה תשומת לב, מה שככל הנראה מוביל למסקנה שהגורם הממכר שבה הוא הקפאין ולא סוג הטקס שבו היא נצרכת.

מאפיינים של קפאין

קפאין לרוב נצרך במנות קטנות או בינוניות ורק לעיתים רחוקות הוא נצרך במנות גבוהות. מנות בינוניות של קפאין הן בעלות השפעה הדומה לזו של מעורר בדרגה מתונה שעוזרים לשיכוך של עייפות רגעית או שיעמום ויש להם רק מעט סיכונים או השפעות הרסניות. הכמות של הקפאין במשקאות קלים כמו קולה קשה לזיהוי ולכן ההשפעה של קפאין מאותם משקאות על מערכת העצבים המרכזית היא מורכבת.

כמו כן, חשוב לזכור את מידת הסיבולת שיש לאדם לקפאין שיכולה לשנות את מידת ההשפעה שיש לקפאין. כלומר אם כמות מסוימת של קפאין איננה בעלת אותו אפקט על אדם, הוא יצטרך להגדיל כמויות נצרכות ודבר זה יוצר שינויים מבחינת מידת ההשפעה שיש לקפאין על כל אדם.

בנוסף לכך, אין סוג של בעל חיים שמעכל קפאין באותו אופן שבני אדם מעכלים קפאין ולכן לא ניתן להסיק מסקנות לגבי בני אדם ממחקרים שמתבצעים בבעלי חיים. קפאין, בין אם הוא נצרך דרך הפה או דרך הווריד, מתפשט אל תוך הגוף ויכול להתפזר באופן הדומה למים שיש בגוף.

מקורות מידע:

The Sun, “Mum who spent £50,000 on 30-cans-a-day Coca-Cola habit finally beats 20-year secret addiction”

The Telegraph, “Are you addicted to Coca-Cola?”

Inquirer, “Are you a cola addict?”

 

אולי יעניין אותך גם:

גמילה מסיגריות אלקטרוניות: כל הדרכים להפרד מהוופורייזר במקום אחד

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
053-3562947
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!