גמילה מ-XL ומשקאות ממריצים

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

התחושה הטובה הזו שזורמת בגופכם כשאתם שותים משקאות ממריצים כמו XL או רדבול, אותה תחושה שמפעילה אתכם כמו בטורבו, אולי היא מרגישה טוב – אבל אולי כדאי לברר היטב במה מדובר ומה המשמעות של צריכה מופרזת של חומרים אלו.

ייתכן ואין בעיה עם צריכת משקאות ממריצים במינון מוקפד, ועם מרווחי מנוחה הגיוניים לגוף – בדיוק כמו עם קפה מאוד מאוד חזק. אך כאשר מדובר בצריכה עקבית, גבוהה, בכמויות גדולות, כל הזמן, ובלי יכולת באמת לשלוט על כך, אזי מדובר בהתמכרות לכל דבר ועניין – ויש לכך מחיר!

התמכרות למשקאות ממריצים והשפעותיה עלינו

באותה מידה שקפה יכול להיות ממכר, והשפעותיו של הקפה על הגוף אינן מיטיבות בכמויות כאלו, כך גם במקרה של משקאות ממריצים. כמות הקפאין והחומרים הממריצים יכולה להפעיל את מערכות הגוף בנמרצות, אך במקביל גם לפגום בתפקוד המערכות לאורך טווח כאשר מדובר בכמויות חסרות שליטה.

קפה לא נועד לשתייה מרובה לאורך כל היום, וכך גם חומרים ממריצים אחרים. עוד לפני שניכנס למשמעות הבריאותית של צריכה מרובה לאורך זמן, אפילו ההשלכות של הפסקת השימוש למשך יממה הינן משמעותיות – עייפות ותשישות, ירידה בעוררות והתפקוד המנטלי, תפקוד כללי פוחת בכל הנוגע לזיכרון וזמן תגובה, ועוד.

יתרה על כך במובנים של השפעות בריאותיות כתוצאה מהשתייה עצמה. אישה אשר שתתה 20 פחיות משקה ממריץ ביום הובילה עצמה לנזק בכבד כה משמעותי, עד שהרופאים היו בטוחים שמדובר באלכוהוליסטית! ואנחנו מדברים על אישה צעירה בת 26 בלבד!!!

ללא ספק הנזקים של צריכה מופרזת מחומרים אלו עלולה לפגוע בגופכם. אבל לא רק בגוף, מאחר וכאשר מדובר בהתמכרות – ואין זה משנה לאיזה חומר! – ההשפעות האישיות, החברתיות והנפשיות יכולות להיות לא פשוטות בכלל. במיוחד כאשר מדובר בתחושה האישית המלווה להתמכרות, כאשר אתם יודעים שזה לא באמת עוזר לכם, ואולי אפילו פוגע בכם.

שיטת הגמילה המהפכנית של איילת בן ארי ממשקאות ממריצים

יש פתרון! אפשר להיגמל, אם רק באמת תרצו בכך.

הצעד הראשון בדרך אל הגמילה הוא ההבנה שיש בעיה שצריך לטפל בה, והטיפול אינו תלוי במישהו אחר – הוא תלוי בכם. הוא תלוי ביכולת לקבל החלטה חד-משמעית, ללא פשרות, להיגמל. לקבל על עצמכם את ההחלטה להיגמל אינו עניין פשוט, זהו תוצר של תהליך ועבודה אישית מאומצת. בכדי להגיע לשם, השיטה של בן ארי מתחילה ממקום של שינוי קוגניטיבי, שינוי התפיסה.

על מנת לקבל את ההחלטה להיגמל, עליכם להבין היטב – ממה אתם נגמלים, מה המשמעות של הגמילה, מה ההשלכות שלה, כיצד נראית הבחירה להיגמל ואיך אפשר להחזיק בהחלטה גם לאחר סיום הגמילה בפועל. מדובר בשינוי תפיסתי עמוק, ורק באמצעות קבלת החלטה אמתית, כזו שאינה משתמעת לשתי פנים, אפשר להיגמל.

לאחר קבלת ההחלטה, צריך גם להבין כיצד לתחזק אותה. אחת הבעיות הקשות בהתמכרות היא שתמיד מופיע לו תירוץ לנסות – רק עוד פעם אחת, בקטנה, זה רק שלוק אחד. חשוב להבין, וגם זה תהליך לא פשוט, שקבלת ההחלטה להיגמל היא לא נקודתית, זה לא עכשיו ואחר כך נראה. זו לא החלטה עם קונפליקט, שמשאירה מקום להתלבטות וקונפליקטים. קבלת ההחלטה להיגמל היא גורפת, היא חדה, והיא צריכה להיות יציבה.

קיומם של משקאות האנרגיה בישראל הוא ככל הנראה עובדה מוגמרת. משקאות אלה, שכוללים שמות של מותגים ידועים יותר וידועים פחות, נצרכים על ידי אנשים רבים ואף על ידי צעירים ובני נוער. אם בתחילת דרכם נצרכו המשקאות הללו במיוחד בבילויים של סוף השבוע, למשל בבארים ובמועדוני ריקודים, הרי שכיום המצב שונה בתכלית.

בין צרכני המשקאות הללו יש רבים ששותים אותם רק כדי לחוש רעננים ומלאי אנרגיה ויש אף את אלה השותים אותם כתחליף למשקאות קלים אחרים. לעומת משקאות קלים אחרים, מאופיינים משקאות האנרגיה בכמות רבה יותר של קפאין, פחמימות וסוכרים.

השילוב הזה מביא להשפעה מהירה ומורגשת על הגוף בטווח הקצר, אך יש השפעה נוספת, פחות מורגשת ברמה המידית. השפעה זו איננה אלא צריכה מוגברת של המשקאות הללו, שלעיתים איננה אלא התמכרות.

צורכים יותר, צריכים יותר

במבט ראשון, קשה להבין כיצד משקאות שנראים תמימים כל כך, שניתן לרכוש אותם בכל פינת רחוב וממש לא רק במועדונים, הופכים לממכרים. למעשה ההתמכרות נובעת לא מעט בשל כמויות הקפאין הגבוהות שמוסיפים למשקה.

מה שלא תמיד ידוע הוא שהקפאין נחשב לחומר ממכר חזק מאוד. את המאפיין העיקרי של ההתמכרות ניתן לראות בעובדה שרבים מצרכני המשקה צורכים כמויות הולכות וגדלות ממנו. הסיבה לכך היא שיש לו יכולת השפעה נמוכה יותר, עם חלוף הזמן.

אם בתחילה הביאה צריכה של פחית משקה אחת לעליה משמעותית ברמת העוררות והערנות, הרי שלאחר זמן נזקק צרכן המשקה לכמות גדולה יותר בכדי לחוש את אותה השפעה על גופו.

כך, סטודנט שצרך משקה אנרגיה בכדי לעבור לילה ללא שינה (בתקופת הבחינות, למשל), נוכח כעבור זמן שלא די בפחית משקה אחת כדי ליצור את האפקט הרצוי.

הצד האפל של ההתמכרות

מסיבות שונות, קיים יחס שונה בתכלית כלפי התמכרויות שונות. ישנן התמכרויות שנחשבות למזיקות מאוד ובניהן ניתן למנות את ההתמכרות לסמים, התמכרות לאלכוהול (אלכוהוליזם), והתמכרויות הרסניות נוספות. מצד שני, ישנן התמכרויות שנחשבות לעיתים (שלא בצדק) להתמכרויות חיוביות כגון התמכרות לפעילות גופנית, התמכרות לעבודה ועוד.

למעשה, כל התנהגות כפייתית (והרי אין ספק שבהתמכרות יש צד כפייתי) טומנת בחובה חוסר איזון וחוסר שליטה של הסובל ממנה. התמכרות למשקאות אנרגיה איננה יוצאת מכלל זה. למעשה, לצריכה מוגברת של משקאות אנרגיה יש השפעות שליליות ישירות.

השפעות צריכת יתר

כאמור, לא מעט צרכנים של משקאות אנרגיה מעלים בהדרגה את כמויות המשקה שהם צורכים. לצריכת יתר זו יש השפעות שליליות שאינן נראות במבט ראשון. אלה הן השפעות מצטברות שיכולות לעיתים להוביל לפגיעה בריאותית של ממש. בין ההשפעות ניתן למנות:

  • אי שקט – צריכת יתר של משקאות אנרגיה עשויה להביא להתגברות תופעות של אי שקט. במקרים מסוימים עשויות להופיע אפילו תופעות שמאפיינות הפרעת קשב וריכוז. כך, סטודנטים ואף תלמידי תיכון שהחלו לצרוך משקאות כדי ללמוד בלילות למבחנים, מוצאים את עצמם מתקשים לשמור על ריכוז ועל נינוחות.
  • השפעות פיזיולוגיות – צריכת יתר של סוכר וקפאין עלולים להיות מלויים בעלייה ניכרת בלחץ הדם, עליה במדדי דופק ואפילו השפעה על מערכת עצבים. במקרים קשים, עשויים גם להופיע רעידות בכפות הידיים ובזרועות.
  • פגיעה בגדילה ובהתפתחות – צריכת יתר בגילאי ההתבגרות עלולה להביא לפגיעה בתהליכי גדילה, התפתחות ואף התבגרות מינית. הדבר נובע מכך שלמשקאות אלה יש השפעה ניכרת על מערכת העצבים ועל המערכת ההורמונלית, בין היתר בשל צבירת חסכים תזונתיים וחסכים בשעות שינה.

מה אפשר לעשות?

כמו במקרים רבים אחרים של טיפול, יש להתחיל בהכרה בכך שישנה בעיה. לעיתים על הסביבה הקרובה לסייע בכך, לאור שינויים התנהגותיים של המכור. במקרה של משקאות אנרגיה, פעמים רבות ההכרה בצריכת יתר מתחילה במודעות עצמית וכך גם ההפחתה ההדרגתית בצריכה.

 

רוצים גם אתם לקבל את ההחלטה להיגמל? השאירו פרטיכם בלשונית צור קשר ואחד המומחים לשיטה יחזור אליכם לקביעת פגישת היכרות. שיטת בן ארי יכולה לשנות את חייכם. הדרך לפתרון מתחילה בצעד אחד, יצירת קשר.

מקורות מידע:

University Health News, “The Disturbing Dangers of Energy Drinks and Energy Drink Addiction”

The Telegraph, “Red Bull addict who drank 20 cans a day had liver so damaged doctors thought she was an alcoholic”

Northpoint Recovery, “The Link between Energy Drinks and Addiction”

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
053-3562947
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!