רעלים בסיגריות

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

רעלים בסיגריותעובדה ידועה היא שסיגריות הורסות את הבריאות, אך מהם הרכיבים בסיגריות, שגורמים לנזק? מאמר זה בוחן מקרוב את הרעלים והכימיקלים המזיקים הנמצאים בעשן הטבק.

עישון סיגריות הוא הגורם המוביל למחלות ומוות. עשן הסיגריה גורם לנזק משמעותי לגוף, מבפנים ומבחוץ, וגורם אף נזק לאנשים הנחשפים לעישון פסיבי. סרטן, שבץ ומחלות לב וריאות הם רק חלק מההשלכות המזיקות של עישון טבק.

עשן סיגריות מכיל רעלים ועשוי להכיל למעלה מארבעת אלפים כימיקלים. לפחות שבעים מהכימיקלים נחשבים כגורמים ידועים לסרטן. העישון מסוכן למעשנים ולאנשים החשופים לעישון פסיבי, וילדים פגיעים במיוחד. הכימיקלים הבאים מהווים קומץ בלבד מהרעלים הנמצאים בסיגריות.

ניקוטין

מקורו בעלי צמח הטבק, ונחשב למרכיב הממכר בסיגריה. לאחר השאיפה, ניקוטין עובר דרך זרם הדם וממריץ את מערכת העצבים. הוא משחרר כימיקלים המובילים לתחושה רגועה, והופכים את המעשן למכור. ניקוטין מפעיל ייצור אדרנלין, אשר מגביר את קצב הלב ומנתב את הדם מהגפיים למוח ולאיברים אחרים.

תהליך זה משפיע על הנוירוטרנסמיטורים במוח, והניקוטין משפיע על האופן שבו תאי מוח מסוימים פועלים. כך הופך המעשן הקבוע ל"מכור" לנוכחות הניקוטין בגוף. ההתמכרות מתבטאת בהשתוקקות לניקוטין, קושי להפסיק, ותסמיני גמילה כאשר הכמיהה אינה מסופקת. למרות גורמים אלו, מעשן יכול לאמן את גופו לתפקד ללא ניקוטין, ובסופו של דבר התשוקות שוככות.

זפת

תרכובת כימית הנמצאת בסיגריות. זהו חומר שחור המיוצר משילוב כימיקלים רעילים כולל אמוניה, טולואן ואצטון, אשר נפוץ במוצרים להסרת לק.

למרות שחלק ממנו משתחרר החוצה עם השיעול, הזפת בסיגריה נותרת עם השאיפה ונספגת בעיקר בגוף. זפת בריאות הורגת את שערות המגן הזעירות ונחשבת כגורם העיקרי לסרטן הריאות והגרון בקרב מעשנים.

פחמן חד חמצני

חד תחמוצת הפחמן הוא גז חסר ריח שנוצר באמצעות שריפת פחמן המבוסס על דלק. מצב זה מתרחש מדי יום כתוצאה מפליטת אדי רכב ומכשירי חימום ביתיים קטנים. כשלושה עד חמישה אחוזים מעשן הטבק הם פחמן חד חמצני.

זהו גז רעיל ובמהלך שאיפה נדבק לתאי דם אדומים בגוף, ומבזבז את כמות החמצן שניתן לספוג. כך חד תחמוצת הפחמן מפחית את יכולת הדם להעביר חמצן חיוני לאיברי הגוף. מצב זה גורם לפגיעה בגפיים, כאבים, ובמקרים חמורים לניוון הדורש קטיעה.

פולניום 210

מרכיב רדיואקטיבי נפוץ ביותר. פולניום נמצא בעשן טבק וידוע כמשחרר קרינת אלפא הגורמת לנזקים לתאי הריאות. סוגי קרינה מסוימים, כולל קרינת אלפא, ידועים בהפיכת DNA בתאים הגורמים לסרטן. מעשנים נחשפים לקרינה משמעותית יותר מדי יום בהשוואה לאנשים שאינם מעשנים.

דו"ח מדעי מעריך שאדם שמעשן עשרים סיגריות ליום, חווה את אותה רמת קרינה כמו שלוש מאות צילומי רנטגן בחזה בשנה.

אמוניה – מרכיב ריח חריף נפוץ לחיטוי הרצפה או השירותים. הוא משמש גם בייצור דשנים וחומרי נפץ. בסיגריות, האמוניה מסייעת לקליטת ניקוטין באמצעות המרת ניקוטין בטבק לדלק. אמוניה מזיקה למערכת הנשימה באמצעות הריגת תאים אשר מגנים על מערכת הנשימה מפני זיהום.

מימן ציאניד – גז קטלני תעשייתי נפוץ. מימן ציאניד, בדומה לאמוניה ופחמן חד חמצני, הורג תאים. למרות שהוא אינו גורם במפורש לסרטן, הוא עשוי להקל על חומרים מסרטנים אחרים, הגורמים לסרטן, לחדור לגוף.

ארסן – משמש לשימור עצים. ארסן הוא חומר מסרטן הגורם גם לנזק ללב וכלי הדם. כמויות קטנות של ארסן הנשאפות על ידי מעשן, נותרות בגוף ועם הזמן מצטברות לרמות הגורמות לנזק נרחב.

קדמיום – מתכת המשמשת לייצור סוללות וגורמת לסרטן. ריכוז קדמיום בדם מעשן עשוי להיות כפול מהריכוז בדם של אדם שאינו מעשן. הוא פוגע בכליות וברפידות העורקים, תוך מניעה מה-DNA לתקן את הפגמים.

פורמלדהיד – חומר מסרטן ריחני נפוץ להריגת חיידקים. הוא נמצא בצבעים ובכימיקלים. פורמלדהיד נקשר למספר סוגי סרטן. האוויר סביב המקומות בהם אנשים מעשנים מכיל פי שלוש פורמלדהיד מהרמה בסביבת אנשים שאינם מעשנים.

בנזין – חומר ממיס תעשייתי הנקשר ישירות לסרטן, בעיקר לוקמיה. מעשן שואף בממוצע עשר פעמים בנזין יותר מאשר לא מעשן, ולכן נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן.

תחמוצת חנקן – גז רעיל. הגוף מייצר באופן טבעי כמויות קטנות של חמצן חנקן. אך תחמוצת החנקן הנוספת מעישון מרחיבה את דרכי הנשימה. מצב זה מאפשר ליותר כימיקלים מהסיגריה להיספג. חומר זה מצר את דרכי הנשימה ומקשה על המעשן לנשום.

תוספות לטבק – כימיקלים בטבק ותוספים לסיגריות גורמים להרגלי עישון מזיקים. ניחוחות ארומטיים כגון מנטול, דבש ווניל משמשים להסוואת הריח הטבעי והטעם של עשן הסיגריה, על מנת להפוך את העישון לפחות שוחק למעשנים, ופחות פולשני לאנשים שאינם מעשנים.

במשך חיים שלמים, אלפי רעלים וכימיקלים הנשאפים דרך עישון סיגריות גורמים נזק לאיברים ורקמות חיוניות, ומרעילים את המעשן בהדרגה. ככל שתפסיקו לעשן מוקדם יותר, כך תוכלו להשיב את חייכם, להשתחרר מההתמכרות, ולנצל את היתרונות הבריאותיים של הפסקת העישון.

 

אולי יעניין אותך גם:

האם ניתן לגרום לסלידה מעישון? מחקר בדק

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!