טיפול בהתמכרויות – מטיפול אישי ועד קבוצתי

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

התמכרות היא שם כולל למצב בו אדם נזקק לחומר, התנהגות או הרגל באופן אינטנסיבי, חוזר ונשנה, כדי לחזור ולהפיג מתח שהצטבר. האנשים המכורים מתקשים להיגמל מן ההרגל או החומר אליו התמכרו למרות שהם מרגישים ומודעים לכך שההתמכרות פוגעת בהם, בתפקודם ובבני משפחתם. בחלק ניכר מן המקרים על מנת להיגמל מהתמכרות יש צורך בפניה לטיפול.

מדוע מומלץ לפנות לטיפול בהתמכרות?

הספרות המקצועית מדברת היום על כך שהגורמים להתמכרות נובעים משילוב של גורמים גנטיים, נפשיים וסביבתיים. מחד, ישנה כנראה גנטיקה הגורמת לכך שבמשפחות מסוימות תהיה נטייה גבוהה יותר להתמכרות מאשר במשפחות אחרות.

מאידך, ההתמכרות תצא מן הכוח אל הפועל במצבים מסוימים: בסביבה שבה התנהגות התמכרותית נפוצה (ואף מוערכת), או במצבים של לחץ ומצוקה כאשר האדם מחפש דרך להפחית את רמת המתח והחרדה שהוא חש.

מקורות פסיכיאטריים מתארים לא אחת התמכרות כסוג של התנהגות אובססיבית. אמנם הגורם הגנטי הוא גורם שלא ניתן לשנותו, אך גורמים אחרים כמו תפישה קוגניטיבית של ההתמכרות או של מצבי חיים לוחצים, תגובה למצבים חברתיים, פרשנויות ותובנות, ניתן לשנות רק באמצעות טיפול. מחקרים מוכיחים כי כל עוד אדם שנגמל מהתמכרות כלשהי לא יעבור טיפול, הוא עשוי למצוא עצמו בנקודת המשבר הבאה חוזר להתמכרותו הקודמת או מחליף אותה באחרת.

טיפול בהתמכרויות

ישנן שיטות טיפול רבות ושונות להתמכרויות. במידה ומדובר בהתמכרות לחומרים ממכרים, הרי שעל המכור לעבור גמילה פיזית לפני שהוא מתחיל בטיפול הרגשי. ההבנה כי התמכרות נובעת ממכלול של גורמים, מביאה לכך שהטיפול יהיה לרוב משולב בכמה שיטות טיפול, ויתייחס למכלול החלקים המרכיבים את חייו של המכור.

  • טיפול אישי: טיפול אישי שם את המכור במרכז. ההתייחסות הטיפולית תהיה בהתאם לגישה הטיפולית בה מתמחה המטפל. למשל:

1. טיפול בשיטה ההתנהגותית קוגניטיבית: טיפול זה עובד על שינוי ההתנהגות. לפי שיטת טיפול זו יעבדו המטפל והמטופל על שינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות של המטופל אשר מביאים אותו בכל פעם מחדש להשתמש בחומר או לנהוג בהתנהגות ההתמכרותית. למשל: אדם שותה אלכוהול כאשר הוא מרגיש מדוכא. הוא אומר לעצמו: אני מדוכא, אני אשתה אלכוהול והאלכוהול ירגיע אותי.

השיטה ההתנהגותית קוגניטיבית תנסה לעזור לו למצוא כיווני חשיבה אחרים ולהטמיע אותם כ"דפוס החשיבה האוטומטי" (הדבר הראשון שהאדם חושב עליו כאשר הוא במצוקה). למשל: אני מדוכא, אעסוק בספורט וזה ירגיע אותי, או אמצא את הדיבור הפנימי, מה אני יכול להגיד לעצמי כדי להירגע, וכך לא אזדקק למשהו חיצוני כדי להירגע.

2. טיפול בשיטה הפסיכותרפית: בשיטה זו מנסים המטפל והמטופל להעמיק אל תוך נפשו ועברו של המטופל (למשל, גמילה באמצעות דמיון מודרך). תהיה התייחסות למערכות היחסים בחייו של המטופל בעבר ובהווה, ניסיון להתחקות אחר הגורמים שהביאו את המטופל להתמכרות, ומה הוא יכול לעשות אחרת, לשנות, כדי להיגמל מן ההתמכרות.

  • טיפול משפחתי: כיום מבינים כי התמכרות אינה צומחת בחלל ריק. לאדם המכור יש משפחה שמושפעת ומשפיעה על ההתמכרות וממנה. כיום מבינים שכדי שהמכור יוכל להחזיק מעמד עם הגמילה מההתמכרות הוא זקוק לתמיכה והבנה של המשפחה ולהתארגנות מחודשת של המשפחה. לפיכך שיטות טיפול רבות משלבות גם טיפול זוגי או משפחתי בתכנית הטפול.
  • טיפול קבוצתי: בהתמכרות יש לרוב הרבה בדידות. תחושה שאף אחד לא מבין אותי ושאני לבד עם הבעיה שלי. קבוצות תמיכה וקבוצות לעזרה עצמית מסייעות למכורים להרגיש שהם לא לבד ולהיעזר ב"אחים לצרה" לתמיכה ומציאת פתרונות יצירתיים.

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
053-3562947
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!