התמכרות לפייסבוק – האם אתה מכור?

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

התמכרות לפייסבוקהתמכרות היא צורת התנהגות שאדם נעשה תלוי בה, עושה אותה באופן כפייתי ללא יכולת שליטה. להתמכרויות באופן כללי יש שלושה מאפיינים: תלות (כלומר, האדם זקוק למושא התמכרותו מבחינה פיזיולוגית או נפשית, וחש כאב גופני או דחק נפשי קשה כאשר אינו יכול לקבלו), סבילות (כלומר, ככל שההתמכרות נמשכת, כך הצורך במושא ההתמכרות גובר, וכמות או פרק זמן שהספיק בעבר כבר אינו מספיק ויש צורך ביותר), וסימני גמילה (כלומר, אלמנטים פיזיים ו/או נפשיים שבאים לידי ביטוי כאשר האדם אינו מסופק מבחינת מושא ההתמכרות).

בעולם, אינסוף התמכרויות. בדרך כלל עולות על נס הסכנה האישית והחברתית התמכרויות לחומרים (סמים ואלכוהול) והתמכרויות להימורים. יחד עם זאת, כל התמכרות באשר היא, עשויה להיות מסוכנת, ולהוביל את המכור להתנהגויות בעייתיות ופגיעה באיכות חייו ואפילו בבריאותו. כניסת המחשב האישי לחיינו והשיפור הטכנולוגי שמתלווה לכך ומוציא פלטפורמות חדשות כל עת, מביא איתו גם התמכרויות חדשות כמו התמכרות לאינטרנט, התמכרות למשחקי מחשב וכן – התמכרות לפייסבוק.

לפני מספר שנים פרצו לחיינו הרשתות החברתיות, ובראשן הפייסבוק. מחקרים מעריכים שקיימים אלפי אנשים שעבורם השימוש בפייסבוק כבר יצא מגדר הנורמה, וניתן להגדירו כהתמכרות של ממש.

האם אתה מכור לפייסבוק?

כדי לקבוע שאדם מכור לפייסבוק, עליו לעמוד בשלושה מבין הקריטריונים הבאים, במשך חצי שנה לפחות (יש לציין, שהתמכרות לפייסבוק אינה נחשבת להפרעה פסיכיאטרית בפני עצמה, אך בעקבות מספר המקרים ההולך וגדל, התגבשה רשימת סימפטומים הנשענת על ההגדרות הפסיכיאטריות הכלליות להתמכרויות):

  1. זמן – מכורים לפייסבוק משקיעים כל רגע פנוי בפייסבוק, לעיתים בכמה חלונות או חשבונות במקביל. המכור מחובר לפייסבוק 24 שעות ביממה, דרך המחשב האישי, המחשב בעבודה או הסמארטפון.
  2. נסיגה – מכורים לפייסבוק ממעטים לעסוק בדברים אחרים. הם מפסיקים להשתתף בפעילויות שהעסיקו אותם בעבר. במקרים קיצוניים, המכור אינו מקיים כלל תקשורת עם אנשים שלא דרך הפייסבוק, ובכל מקרה יעדיף שיחה בפייסבוק על פני פגישה פנים אל פנים.
  3. תלות – כאשר אין למכור ברירה, נראים סימנים של חרדה ומצוקה, ומחשבות בלתי פוסקות על הפייסבוק ו"מה הייתי כותב שם לו יכולתי כרגע".
  4. חיים חלופיים – המכור לפייסבוק מעדיף לקיים את חייו דרך הפייסבוק ולא במציאות. באופן ספציפי, גם קשרים רומנטיים ואפילו יחסי מין, יתקיימו באופן וירטואלי דרך הפייסבוק.
  5. סבילות – מכיוון שהמכור זקוק כל פעם ל"מנה" גדולה יותר של הפייסבוק, הם מרחיבים את פעילותם ברשת כל הזמן. כך הראו מחקרים שאצל מכורים לפייסבוק כ- 80% מה"חברים" הם אנשים זרים שהמכור אינו מכיר כלל.
  6. הקלה – הפייסבוק גורם למכור להקלה נפשית ורגשית כאשר הוא מחובר. בזמן היותו בפייסבוק המכור מרגיש משוחרר, לא חרד, ואפילו קיימת תחושת אופוריה כאשר מופיעה פעילות חדשה בדף הפייסבוק.

הגורמים להתמכרות לפייסבוק

תיאוריות על התמכרויות מסבירות כי כל התמכרות, לכל דבר, בעצם נובעת מאותה סיבה. לאנשים אין שליטה אמיתית על חייהם. החיים עוברים לידינו, דברים קורים ובדרך כלל אנחנו מתנהלים "בין הטיפות". על מנת לחוש תחושת שליטה, תחושה שלמרות היותה אשליה גמורה, היא זו המאפשרת לנו להתמודד עם חוסר הודאות בחיים, אנחנו נצמדים לטקסים וריטואלים, סדרי יום ותחומי עניין. כך אנחנו מרגישים שאנחנו יודעים פחות או יותר מה הולך לקרות. אותה תחושה גורמת להרגשה טובה ולשמחה ולכן אנחנו מחפשים את זה.

באופן ספציפי, הפייסבוק נותן לנו אשליה של אהבה וחיזור. בפייסבוק אנחנו מוקפים חברים. אפשר לצרף עוד ועוד אנשים שיקבלו מיידית כותרת "חבר" גם אם איננו מכירים אותם כלל. החיים הוירטואלים "נוחים" יותר. הפרידות לא אמיתיות, אין מריבות של ממש, אפשר להיפרד בקלות רבה וכד'.

ההתמכרות נוצרת בעקבות השילוב בין ההנאה שהשימוש בפייסבוק נותן, לבין העובדה שלא באמת נוצרת שליטה על החיים, הכל לא אמיתי, ולכן הצורך לא ממולא, וכל הזמן יש צורך בעוד ועוד.

ראו גם:
התמכרות לקנדי קראש

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
053-3562947
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!