החומרים אליהם נחשפים מעשני הסיגריות והסובבים אותם הם הניקוטין ועשן הסיגריות. הניקוטין, אשר הינו החומר הפעיל בסיגריה, והוא זה המהווה את ההתמכרות עצמה, נמצא בשורשי צמח הטבק, ונאגר בעליו.
לשימוש הניקוטין בסיגריות, סיגרים, מקטרות ונרגילה, הוא מופק באופן מלאכותי. הניקוטין הינו אלקלואיד רעיל, אשר במצבו הנקי הוא מסיס ונוזלי. מכיוון שפעולתו של הניקוטין כל כך משמעותית על הגוף כולו, נעשה בו שימוש בעבר כקוטל חרקים.
עשן הסיגריות, לעומת זאת, אינו ממכר, אולם הוא פועל באופן שלילי על הגוף כולו. עשן הסיגריות מכיל כימיקלים רבים, חד תחמוצת הפחמן, פורמלדהיד, בנזן ועוד. את עשן הסיגריות נושם המעשן עצמו, וכל הקרוב לו. את עשן הסיגריות אפשר אף לנשום מבגדיו ומשהייה בחדר בו הוא מתגורר.
ישנם מחקרים אשר מצאו כי עשן הסיגריות מכיל כ- 400 כימיקלים, אשר מזהמים עשרות מונים יותר מאשר עשן מכוניות. רבים מחומרים אלה הנמצאים בעשן הסיגריות הוכחו כמסרטנים ורעילים, אף בכמויות חשיפה קטנות.
השפעת ההתמכרות על הגוף
הניקוטין, אשר הינו מעורר, פועל לעירור יתר מערכות הגוף. יתרונותיו הם בהגברת הערנות, הריכוז והקשב, אולם באופן משולב עם האצת הפעילות הלבבית ודפיקות לב חזקות. מעצם עישון הסיגריות, האדם עשוי ליהנות מרגיעה ושחרור מתח. אולם תחושות אלו הן זמניות ונמשכות כל עוד עישון הסיגריה נמשך. כאשר הסיגריה נגמרת, האדם שוב מרגיש בעצבנות וחוסר שקט עד לעישון הסיגריה הבאה. מעגל בלתי נגמר זה, הוא המגדיר את ההתמכרות.
התלות בסיגריות הוא בעל השלכות משמעותיות על מערכות הגוף כולו, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה תפקודית. ההשפעות תלויות במשך החשיפה לחומר ובכמויות הנחשפות. אדם אשר מעשן עשרות שנים יסבול מתסמינים חמורים יותר מאשר אדם אשר החל לעשן אך לפני מספר שנים בודדות. הוא עלול לגרום לעלייה בשכיחות מחלות לב כליליות, טרשת עורקים וסוגי סרטנים שונים כאשר הנפוץ מביניהם הוא סרטן הריאות, והחך.
מעבר לכך, לחומרים השונים בעשן הסיגריות היכולת לשבש את מערכת הרבייה (ולגרום לאימפוטנציה למשל), לבעיות בכליות ובמערכת העצבים המרכזית. מבחינה אסתטית, המעשנים עלולים לסבול מהצהבת השיניים, עור מקומט ודפורמציות בציפורניים. מעבר לכך, מעשני סיגריות מלווים בריח רע, אשר נדבק לבגדיהם, למקום מגוריהם ומפריע לסביבה כולה.
כיצד גורמות הסיגריות להתמכרות
הניקוטין הינו חומר פסיכו אקטיבי, כך שהוא משפיע על מערכת העצבים המרכזית, על כל המשתמע מכך, בין אם מבחינה פיסית ובין אם מבחינה נפשית (מצבי רוח, דיכאון, עצבנות ועוד). הוא חומר ממכר מכיוון שהוא נספג באופן מהיר במחזור הדם ומגיע למוח, במהירות של 7 שניות.
התלות הפיסית בסיגריות מתבטאת בחוסר היכולת להפסיק לעשן, ואילו התלות הרגשית מתבטאת ברצון ובדחף לעשן את הסיגריה במצבים מסוימים בחיי היום יום, כמו למשל לפני/אחרי ארוחה, לפני/אחרי הקפה ועוד. ההרגל של החזקת הסיגריה ביד בזמנים קבועים, היא ההתמכרות הקשה ביותר, מכיוון שהיא מגובה בהרגשה של המעשן, כאילו היא גורמת לו להרגשה טובה ובטוחה יותר.
לא רק עישון אקטיבי של סיגריות גורם להתמכרות, אלא גם עישון פאסיבי. על פי רוב, ילדיהם של המעשנים ייחשפו לעשן הסיגריות ויסבלו מאסתמה, בעיות נשימה, שיעולים וליחה. הבעיה בהתמכרות לסיגריות, בשונה מהתמכרויות אחרות, היא שהתמכרות זו מגובה בקבלה חברתית.
מכיוון ששכיחותה בקרב הציבור כה גדולה, רבים מבינים התמכרות זו, ומבינים את השלכותיה הבריאותיות, הכלכליות והחברתיות, באופן האישי ביותר. אולם תקנות חדשות אשר אוסרות על עישון סיגריות בקרבה לציבור לא מעשן, עשויה לתרום להפחתת התמכרות זו.