גמילה מסמים היא תהליך שמטרתו להפסיק את התלות הגופנית והנפשית בסם. תהליך הגמילה כולל טיפול רפואי, פסיכיאטרי ותמיכה חברתית שמטרתה הסופית להפסיק את ההתמכרות ואת התלות בסמים. מטרת הגמילה היא לאפשר למכורים לחיות ללא הסמים, להם השלכות רבות, והם משפיעים על החיים של המכורים ועל משפחתם.
הסיבות לגמילה מסמים
שימוש בסמים הוא דבר נפוץ, והתמכרות לסמים עלולה לגרום לבעיות רבות בכל תחומי החיים. אחת הבעיות שבהתמכרות לסמים היא שהמכורים לא מבינים את מצבם הרע, ולא שמים לב לכך שהסמים מזיקים להם מבחינה בריאותית, חברתית ונפשית.
גם אצל מכורים שאינם סובלים מקשיים כלכליים להשגת הסם או כאלה שלא נפגעו אצלם מקום העבודה או המשפחה, יש מקום מרכזי להתחיל בתהליך לגמילה מסמים. גמילה מסמים יכולה לעזור בתחומים רבים, כמו:
- שיפור הבריאות – השימוש בסמים מזיק מאוד לבריאות בגלל ההתמכרות עצמה ודרך השימוש בסמים. החומרים הממכרים הם בעלי פוטנציאל הרסני, ושימוש לא מבוקר או מצב של מנת יתר יכול לגרום למוות. בנוסף, משתמשי הסמים ובעיקר אלה המשתמשים בהזרקה חשופים להדבקה במחלות שונות כמו הפטיטיס C ואיידס, ולכן עליהם להפסיק את השימוש בסמים.
- בתחום הכלכלי – שימוש בסמים גוזל כסף רב, שפעמים רבות המכורים נאלצים לבצע עבירות פליליות על מנת להשיג אותו.
- בתחום המשפחתי – שימוש בסמים בקרב אחד מבני המשפחה גורם להתרחקות ולפילוג המשפחה, ועל כן חשוב מאוד להפנות מכורים לגמילה מיידית.
- מבחינה חוקית – השימוש בסמים הוא כמובן אסור מבחינת החוק, ולכן יש להפנות כל מכור לסמים לתכנית גמילה מתאימה.
מסגרות הטיפול
קיימות מספר מסגרות המאפשרות את תהליך הגמילה. חשוב לזכור שהגמילה מהסמים קשה ביותר, בעיקר בגלל התלות הגופנית ותסמונת הגמילה. אי לכך, מומלץ מאוד לעשות זאת בצורה מסודרת שתאפשר גמילה באופן מבוקר ותאפשר סיכויי הצלחה טובים יותר. בכל מקרה, יש להתאים את מסגרת הגמילה לאורח חייו של המכור ובצורה שהכי תיטיב איתו.
גמילה באשפוז
גמילה באשפוז מלא מיועדת למטופלים הקשים ביותר, שאינם מצליחים להתמודד עם תסמונת הגמילה בצורה טובה. המטרה העיקרית של האשפוז היא לעבור את הגמילה הגופנית על השלכותיה השונות, ולשם כך תנאי האשפוז הכי מתאימים.
בתנאי אשפוז, ניתן להשגיח עליהם על ידי צוות רפואי מיומן ולטפל בהם באמצעות התרופות המתאימות כמו מתדון. במהלך האשפוז עוברים המטופלים הערכה וטיפול פסיכיאטרי, סדנאות שונות, שיחות מוטיבציה ועוד שלל פעילויות שתפקידן לקדם את הגמילה בצורה הטובה ביותר. גמילה באשפוז היא תהליך יקר, ולכן בדרך כלל משך האשפוז קצר (עד חודש), ומשם מועברים המטופלים אל מרכזי גמילה מתאימים.
גמילה בזריקה
שיטה חדשה לגמילה מסמים, שפותחה על ידי ד"ר אנדרה וייסמן בבית חולים ברזילי באשקלון, מאפשרת להיגמל מסמים באמצעות זריקה באופן אפקטיבי ומהיר – תוך יום אחד!
קהילה טיפולית
קהילה טיפולית זוהי מסגרת שנקראת גם "מרכז גמילה" ובה הנגמלים הטריים מעבירים פרק זמן של מספר חודשים עד שנה. אל מסגרת זו מועברים המטופלים לאחר שסיימו את שלב הגמילה הגופנית, ומטרת הקהילה היא להתגבר על התלות הנפשית להתמכרות ולהקנות למטופלים כלים לחיים עצמאים ונקיים מסמים.
קבוצות תמיכה
אחת האפשריוית היעילות והמוכחות לגמילה ולשמירה על דפוס החיים הנקי היא קבוצות תמיכה לנגמלים. בקבוצות אלה מתמודדים נגמלים רבים עם בעיות הגמילה, ומשתפים זה את זה בחוויות ובקשיים. בדרך זו, משיגים חברי הקבוצה תחושת הזדהות, שיפור בדימוי העצמי ובבטחון, חיזוק האחריות האישית והבנה שהם לא לבד.
בדרך כלל לכל חבר בקבוצת תמיכה מוצמד חונך, שעוזר להתמודד עם הקשיים הרבים. חשוב לזכור שלמרות שהגמילה הפיזית הוא שלב קשה ביותר, הגמילה הנפשית ושמירה על אורח חיים נקי מסמים היא אחד האתגרים הגדולים העומדים בפני הנגמלים, ועליהם לתחזק יכולת זו למשך כל חייהם, ולשם כך נועדו קבוצות תמיכה ומסגרות דומות.
בנוסף לכך, חשוב שהנגמל מסמים, אשר גופו עובר שינוי טראומטי במהלך הגמילה, יקפיד על תזונה נכונה בזמן הגמילה שיכולה להקל על הבנייה של הגוף ועל שיקום נגזקי הגוף השונים.