אחד מתחליפי הניקוטין הפופולאריים ביותר אשר מסייעים למעשנים רבים להיגמל הן מדבקות הניקוטין.
מדבקות הניקוטין הן מדבקות אשר מודבקות על העור ומפרישות ניקוטין בהדרגה, ובכך מספקות לגוף את הניקוטין החסר לו במהלך תהליך הגמילה.
מדבקות ניקוטין נחשבות לפופולאריות מאוד מכיוון שהשימוש בהן הוא פשוט והתוצאות המושגות בזכותן לא רעות בכלל, ועל מנת להפוך את השפעת המדבקות למרבית מומלץ להשתמש בהן בשילוב עם תחליפי ניקוטין נוספים (כמו מסטיקים) וכחלק מתוכנית גמילה מסודרת.
למי מתאימות מדבקות ניקוטין?
מדבקות ניקוטין מתאימות לכל אדם המנסה להיגמל מעישון וכחלק מתהליך הגמילה סובל מתסמיני גמילה שונים. מכיוון שהגוף מפתח תלות פיזית לניקוטין, הפסקת העישון גוררת אחריה תסמיני גמילה הכוללים רוגזנות, קשיי שינה, אי שקט, כאבי ראש ותסמינים נוספים. תסמיני הגמילה מופיעים בהתאם למצב ההתמכרות, ובמקרים רבים גורמים להפסקת ניסיון הגמילה ולחזרה לעישון סיגריות.
במקרים אלה, מדבקות הניקוטין יכולות לסייע להקלה על תסמיני הגמילה הקשים מכיוון שהן משחררות ניקוטין באופן הדרגתי ובכך מספקות לגוף את רמת הניקוטין הבסיסית החסרה לו. בזכות המדבקות, הגוף ממשיך לקבל את הניקוטין שחסר לו ותסמיני הגמילה מוקלים. לאורך זמן, תסמיני הגמילה חולפים בהדרגה, התלות הפיזית בניקוטין חולפת ותהליך הגמילה מוגדר כמוצלח.
יש לציין שהשימוש במדבקות הניקוטין אינו מבטיח את הצלחת תהליך הגמילה, והסיבה העיקרית לכך היא התלות הנפשית-התנהגותית בעישון הסיגריות. מלבד התלות הפיזית בניקוטין, חלק חשוב מההתמכרות לעישון הוא התלות הנפשית-התנהגותית, אשר מתבטאת בכך שעישון סיגריה הופך להרגל קבוע במצבים שונים. לדוגמא, עישון סיגריה עם הקפה, לאחר ויכוח, בתקופות של לחץ נפשי או בבילויים מתארים את התלות הנפשית-התנהגותית בסיגריות.
כמובן ששימוש במדבקות ניקוטין אינו פותר את התלות הנפשית-התנהגותית, ועל מנת לעשות זאת מומלץ להגיע לתכנית גמילה מסודרת הכוללת מפגשי ייעוץ, קבוצות תמיכה וכו'.
היתרונות של מדבקות הניקוטין על פני תחליפי ניקוטין אחרים
מדבקות הניקוטין נחשבות לתחליף ניקוטין פופולארי ביותר, בעיקר מהסיבות הבאות:
- נוחות לשימוש – מדבקות הניקוטין קלות מאוד לשימוש, ולאחר הדבקתן על העור אין צורך "להתעסק" איתן או לעשות כל דבר אחר. בניגוד למסטיקים, טבליות או תרופות אשר דורשים מהמשתמשים בהם אחריות ממסוימת (לגבי מינונים, תדירות שימוש וכו'), המדבקות אינן דורשות כל אחריות ולאחר שמדביקים אותן נהנים מהשפעתן לפרק זמן ממושך על פי הגדרות היצרן.
- מקל על רוב תסמיני הגמילה – מדבקות הניקוטין מקלות על רוב תסמיני הגמילה בצורה מהירה ויעילה, תוך מיעוט תופעות לוואי.
- זמינות מאוד – מדבקות הניקוטין קלות מאוד להשגה, וכיום ניתן לרכוש און כמעט בכל בית מרקחת.
השימוש במדבקות אינו מונע את הדחף לסיגריה
למרות שמדבקות הניקוטין מספקות לגוף רמת ניקוטין בסיסית אשר מפחיתה את תסמיני הגמילה, המדבקות אינן מספקות מענה לדחף לסיגריה אשר מתעורר בסיטואציות שונות.
במקרים אלה, רצוי להשתמש בסוג נוסף של תחליף ניקוטין הפועל לטווח קצר, כמו מסטיקים או טבליות ניקוטין. בדרך זו, השילוב בין המדבקה אשר מספקת הפרשת ניקוטין לטווח ארוך והמסטיקים/טבליות אשר מספקים הפרשת ניקוטין בטווח הקצר, ניתן להשיג את האיזון המושלם ולהביא לגמילה מוצלחת. בנוסף, חשוב מאוד לפנות לייעוץ מתאים על מנת להתגבר על התלות הנפשית-התנהגותית לעישון סיגריה ולהפחתת הדחף המדובר.
יש לציין שגם השימוש במדבקות ניקוטין יכול לגרום לתופעות לוואי שונות כמו גרד במיקום הדבקת המדבקה והרעלת ניקוטין (בעיקר בשילוב עם תחליפי ניקוטין אחרים). ולכן, מומלץ מאוד להתייעץ עם רופא לפני תחילת תהליך הגמילה והשימוש באמצעי הגמילה השונים.
הפסקת עישון יכולה להיות קשה. בנוסף לצורך להיגמל מההיבט הפסיכולוגי של ההרגל, יש להתמודד אף עם ההתמכרות לניקוטין. הפסקת הצורך בניקוטין היא תהליך מורכב, ולא משנה מה, הוא עשוי להיות כה אכזרי, עד שאם מעשן נוקט בגישת ההפסקה הפתאומית "במכה", הוא עשוי שלא להתמיד.
שיטות תחליפי ניקוטין מסייעות למעשנים להיגמל, בכך שהן מאפשרות להם לרדת בהדרגה בכמות הניקוטין אותה הם צורכים. מדבקת הניקוטין הראשונה יצאה לשוק ואושרה לשימוש בשנת 1991. בתחילה היא הייתה זמינה עם מרשם רופא בלבד, אך מינהל המזון והתרופות של ארה"ב אישר אותה לשימוש בשנת 1996 והפך אותה לזמינה ללא מרשם.
מדבקות ניקוטין: כלי סיוע בהפסקת עישון
מדבקת ניקוטין מודבקת על העור והניקוטין חודר דרך העור לזרם הדם. שיטה זו משחררת ניקוטין לגוף כתחליף לעישון. המדבקות מכילות כרית המכילה ניקוטין, המכוסה בשכבת פלסטיק שנראית כמו תחבושת.
המדבקות דביקות ונשארות במקום במשך רוב היום, ואינן יורדות גם בפעילות מאומצת. הן נועדו להישאר על העור למשך יממה ולספק כמות מסוימת של ניקוטין כל עוד הן נשארות על העור. המינון ההתחלתי של המדבקה על העור נקבע בהתאם לרמת העישון, כך שהיא מספקת תחליף הולם ראשוני לכמות הניקוטין וצריכת הסיגריות.
חוזק המינון נע בין שבעה מיליגרם עד 21 מיליגרם. הכוונה היא שלאחר זמן מה, הגוף ידרוש פחות ניקוטין וניתן יהיה להפחית את המינון בהדרגה עד שניתן יהיה להפסיק לחלוטין את השימוש במדבקה.
מדבקות ניקוטין מאפשרות לגוף לספוג פחות ניקוטין ובקצב איטי יותר בהשוואה לעישון. כך הופכת ההתמכרות למתונה יותר וקל להפסיק את השימוש במדבקות מאשר להפסיק לעשן. לאחר הצבת המדבקה על העור, רמת הניקוטין בדם עולה באיטיות במשך מספר שעות.
אם בנקודה זו מניחים מיד מדבקה חדשה, רמת הניקוטין נשארת גבוהה. לכן יש להשתמש במדבקה אחת ליום ולאפשר לגוף לספוג עד שני שלישים ממינון הניקוטין המתקבל מעישון רגיל.
יתרונות
אנשים שמשתמשים במדבקות ניקוטין נהנים מסיכויים גבוהים פי שניים להפסיק לעשן לתמיד. למרות שהמדבקות כרוכות בתופעות לוואי ומספר סיכונים, היתרונות עולים בהרבה על הסיכונים. עשרות ניסויים קליניים הוכיחו את יעילות המדבקות, עם שיעורי הצלחה כמעט כפולים בהשוואה לניסויי פלצבו.
תופעות לוואי של מדבקות ניקוטין
למרות שהמדבקות נחשבות לבטוחות לשימוש, הן עדיין מכילות חומרים כימיקלים ולכן עשויות להוביל לתופעות לוואי שליליות המשפיעות על הבריאות. חלק מתופעות הלוואי הנפוצות כוללות גירוי עור, גירוד, בחילות, סחרחורות, כאבי ראש, חרדה, ונדודי שינה. מדבקות ניקוטין עלולות לגרום אף לתחושת דופק לב מואץ.
תופעות הלוואי החמורות יותר קשורות למינונים גבוהים, ולכן מומלץ לעבור למינון נמוך יותר אם מתרחשות תופעות לוואי שליליות בלתי נסבלות. טיפול זה יעיל ביותר בסיוע להפסקת עישון אחת ולתמיד, אך יש להשתמש במדבקות בזהירות ולהרחיקן מהישג ידם של ילדים, ובהחלט שאין להשתמש בהן אם אדם ממשיך לעשן.