מחקר מצא: עישון עלול להגביר את הסיכוי לדיכאון

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

הרבה מעשנים סבורים שגם אם הסיגריה מזיקה לבריאות, היא לפחות גורמת להם להרגשה טובה. ידוע שמעשנים מרגישים כימחקר מצא: עישון עלול להגביר את הסיכוי לדיכאון הצתת סיגריה מפחיתה חרדה או עצבנות. אבל אם אתם מחפשים סיבה להיגמל ולהפסיק לעשן, שימו לב למה שגילה מחקר חדש. לצד כל הבעיות הבריאותיות הידועות, מסתבר כי עישון עלול להגביר את הסיכוי שלכם לסבול מדיכאון. למען האמת, מחקר זה מצטרף לעוד עדויות מחקריות שעליהם מצביעים רופאים מכל העולם (גם מישראל).

דיכאון וסיגריות – מה הקשר?

מחקר בריטי עקב אחר ממצאים לגבי חצי מיליון איש, רובם מאירופה. שלושים אחוזים מהנבדקים היו מעשנים או מעשנים כיום. כעשרה אחוזים עדיין מעשנים ואילו עשרים אחוזים הספיקו להיגמל בזמן ביצוע המחקר. החוקרים הבריטיים דווחו כי עישון מעלה את הסיכוי לסבול מדיכאון במידה ניכרת. לאחר שנטרלו משתנים אחרים, עולה כי עישון עשוי להכפיל את הסיכוי לסבול מדיכאון ואפילו מהפרעה נפשית נלווית, כגון חרדה או סכיזופרניה. החוקרים, אגב, בדקו האם אפשרי מצב הפוך (כלומר שהדיכאון גורם להתמכרות לעישון). נמצא שגם זה קורה אך בדרך כלל המצב הפוך. קודם מתחילים לעשן ולאחר מכן עולה הסיכוי להפרעות של חדדה ו/או מצבי רוח.

עד כמה כדאי להפסיק לעשן מבחינת הרווחה הנפשית?

אנשים מדוכאים סובלים הרבה יותר מקשיי שינה. הם מתקשים להירדם, הזיכרון שלהם בדרך כלל חלש יותר והם מתקשים לקבל החלטות בבהירות. אבל את ההחלטה הזאת, להיגמל, לא כדאי לדחות. חוקרים תיארו לאחרונה עד כמה הפסקת עישון יכולה להיות משמעותית. לאחר הפסקת עישון, הנגמל מרגיש הרבה יותר נינוח, הרבה יותר רגוע. הרבה פחות מחשבות שליליות מגיעות. לשם השוואה, התוצאה כל כך חזקה עד שהיא דומה בעוצמתה לשימוש בתרופות נגד דיכאון. בהתחשב בכך שאלה תרופות עם תופעות לוואי שליליות, הרבה יותר נכון להפסיק לעשן מאשר להתחיל להשתמש בתרופות הרגעה חדשות.

לא רק בבריטניה, גם בישראל וסרביה מסכימים שעישון עשוי לגרום לדיכאון

הסובלים מדיכאון עשויים להרגיש עייפים, מרוקנים. במצבים קשים, אנשים מדוכאים עשויים להרגיש חסר ערך, יותר עייפים, רדופי רגשות אשמה או בושה. דיכאון מלווה בדרך כלל בנטייה להסתגר, קושי למצוא שמחה בפעילויות שונות. חוסר אנרגיה, כעס, חרדה, אלה הם סימנים חזקים לכך שסובלים מדיכאון שהוא יותר מאשר ירידה זמנית במצב הרוח. הסיבות הרפואיות להפסקת עישון ידועות מזה שנים. עישון גורם לסרטן, מחלות לב, שבץ ועוד. אך לא רק החוקרים הבריטיים מראים כי עישון יגרום לכם להרגיש מדוכדכים, מדוכאים וחסרי מצב רוח ואנרגיה.

פרסום עדכני של פרופסור לוין מהאוניברסיטה העברית מאשש כי גם מסיבות נפשיות כדאי להפסיק לעשן. צוות המחקר אסף נתונים ממוסדות לימוד בסרביה שבהם לומדים כ-100 אלף סטודנטים. החוקרים בדקו את הרקע של המעשנים, התנהגויות נלוות, פעילות גופנית, הרגלי תזונה, יחסים חברתיים ועוד. בשאלונים נלווים נשאלו הסטודנטים לגבי מדדים רגשיים ושביעות רצון נפשית ופיזיולוגית. מסקנות החוקרים – לסטודנטים מעשנים סיכוי כפול ואפילו משולש לפתח דיכאון משמעותי (קליני). בנוסף, הסתבר כי סטודנטים מעשנים סבלו יותר ממצב רוח רע, שהתבטא בירידה בתפקוד חברתי ויחסים בין אישיים.

כדי להרגיש טוב יותר, כדאי לנסות להיגמל כמה שיותר מהר. לתקופה זמנית, אפשר להשתמש במכשירי אידוי (וופורדייזר, סיגריה אלקטרונית ללא ניקוטין). אפשר לבקש תרופות מרשם לגמילה מעישון או להצטרף לקבוצת תמיכה. גם דרכים וותיקות כגון מדבקות ניקוטין יכולות לעזור אבל הכי חשוב זה לקבל את ההחלטה. שאלו את עצמכם למה אתם רוצים להפסיק. וכעת אתם יודעים שלא רק בריאות הלב שלכם תשתפר אלא גם מצב הרוח שלכם.

מקורות:
https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/stopping-smoking-mental-health-benefits/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327449

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!