מזה שנים ידוע כי קודאין (בלעז Codeine), משכך כאבים המשתייך למשפחת התרופות האופיאטיות, הינו עם סיכון להתמכרות או תלות. כך, למשל, הגוף המפקח על תרופות בבריטניה הוציא הנחיה חד-משמעית כי על כל תרופה המכילה קודאין יש להדביק תווית אזהרה ולהכיל פירוט על הסיכונים להתמכרות במפרט התרופה.
קודאין משמש בעיקר להקלת הצטננות, שיעול, ושפעת. החומר מופיע בסירופים לטיפול בשיעול או צינון גם כחומר נלווה, ולא בהכרח כתרופה תחת השם קודאין. בשל היותו ממשפחת האופיאטיים, הקודאין יעיל גם כמשככת כאבים, אך היא פחות חזקה מהמורפין ותרופות אחרות ממשפחה זו. בשימוש זה, הקודאין לרוב ניתן בתוספת משכך כאבים מסוג אחר, כגון נורופן או רוקסט.
התפתחות התמכרות לקודאין
למשככי כאבים ממשפחת האופיאטיים יש השפעה חזקה על מערכת העצבים. הם מייצרים צמצום פעילות בגוף, ובכך מערכת העצבים אינה מתמודדת הלכה למעשה עם הכאב עצמו, אך גם הכאב אינו נקלט. כך, הגוף מפתח סוג של תלות בתרופות אלו בכל הנוגע לשיכוך כאבים, ואינו מפתח את הקולטנים או המיומנות להתמודד עם אלו.
בעת הפסקת השימוש בתרופות אופיאטיות כגון קודאין, הגוף נחשף בבת-אחת לכאב עז בשל אי-יכולתו להתמודד עם הכאב בפני עצמו. מסיבה זו, סיום הטיפול בתרופות אלו הינו הדרגתי, תחת פיקוח ומעקב רופא. אך באחוז נמוך מאוד של משתמשים מבחינה רפואית, נוצרת לא רק תלות פיזית בתרופה אלא גם התמכרות אל השפעותיה המעמעמות.
התמכרות לקודאין מתחילה עם תלות נפשית בתרופה
תהליך הגמילה הפיזי הינו עניין יחסית טכני, עם התייחסות רפואית מקצועית ומחקרית רבה. אך המצב הנפשי מורכב בהרבה, מתבטא באופנים שונים אצל כל אדם, ולכן תהליך הגמילה משתנה בין מטופלים. המניעים הנפשיים המעורבים בהתמכרות הם רבים, אך גם ההתייחסות או העמדה האישית של המטופל כלפי ההתמכרות עצמה יכולה להיות בין הנאה או התענגות על ההתמכרות עצמה, לבין סבל מתמשך לצד צורך עמוק להמשיך בה.
בכל התמכרות, הטיפול הנפשי הינו מורכב וארוך, מאחר ויש לגעת בצרכים העמוקים ביותר בנפשו של המטופל, המניעים אותו לצרוך את החומר שוב ושוב, פעמים רבות ללא שליטה ניכרת במעשיו. אך הטיפול הפיזי בגמילה מקודאין או אופיאוטים אחרים הוא מצב רפואי סטנדרטי יחסית, שכן התלות הפיזית בתרופה הינה עניין רפואי גרידא.
גמילה פיזית מבוצעת במגוון שיטות
תהליך זה אינו נעים, ולרוב מלווה בכאבים ותופעות לוואי קשות כגון הקאות, בחילות, עוררות והפרעות שינה, כאבים עזים, ועצבנות. זאת מאחר והתלות בתרופה הינה גדולה, ובעת הפסקת השימוש בה – גם אם באופן הדרגתי ומבוקר – הגוף צריך לפתח את יכולת ההתמודדות העצמאית עם המצב החדש.
שיטת הגמילה הפיזית של דר' וייסמן
דר' אנדרה וייסמן, מומחה לטיפול בהתמכרויות ומנהל את יחידת ה-ANR במרכז הרפואי ברזילי, פיתח שיטה ייחודית לתהליך הגמילה הפיזית מתרופות אופיאטיות. בתהליך זה, המטופל נכנס למצב של הרדמה מלאה, בדומה לתהליך ניתוח רפואי, ותחת הרדמה זו הוא עובר האצה של תהליך הגמילה בטכניקות שונות.
תהליך זה מבוצע בהרדמה, כך שהמטופל אינו מרגיש או חווה את כאבי הגמילה. הטיפול מבוצע פיקוח צמוד וקפדני של צוות רפואי, ולאחר סיום הגמילה שלב התאוששות במחלקה במרכז הרפואי. באופן זה, בתוך יומיים, המטופל מסיים תהליך של גמילה פיזית מהחומרים האופיאטיים. תהליך זה כבר יושם על אלפי מטופלים בישראל ומחוץ לה, בהצלחה רבה.