מבוא
התמכרות לעישון ממשיכה להיות הרגל נפוץ ומזיק המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. למרות הסיכונים הבריאותיים הידועים הקשורים לעישון, להשתחרר מהתמכרות לסיגריות זה עדיין קשה מאוד ומהווה אתגר עצום לרובנו. גישות שונות הופעלו במשך השנים כדי להילחם בהתמכרות לעישון, פסיכותרפיה או טיפול פסיכולוגי התגלתה כשיטת טיפול מבטיחה ויעילה. במאמר זה, נחקור את תפקידה של הפסיכותרפיה בטיפול בהתמכרות לעישון ונעמיק ביתרונותיה ובטכניקות של טיפול פסיכולוגי המוצעות על ידי פסיכולוג תל אביב של "הסדנה" .
הבנת התמכרות לעישון
התמכרות לעישון היא מצב מורכב שגורמיו פיזיים ופסיכולוגיים כאחת. ניקוטין, החומר הממכר מאוד המצוי בסיגריות, יוצר תלות פיזית, מה שהופך את הגמילה למאתגרת. עם זאת, חיוני להכיר בכך שהתמכרות לעישון כוללת יותר מסתם תלות פיזית. היבטים פסיכולוגיים והתנהגותיים, כגון מבנה אישיות , מהלך חיים, מתח, טריגרים רגשיים, השפעה חברתית ומנגנוני התמודדות ממלאים תפקיד משמעותי בעיצוב התמכרות זו.
פסיכותרפיה כגישה טיפולית
פסיכותרפיה, המכונה גם טיפול פסיכולוגי או ייעוץ פסיכולוגי היא למעשה מגוון שיטות המבוססות ברובן על תקשורת בין אישית דרך דיאלוג. הפסיכותרפיה מציעה גישה מקיפה לטיפול בהתמכרות לעישון על ידי התמקדות בהיבטים הפסיכולוגיים וההתנהגותיים הבסיסיים. היא מספקת לאנשים את הכלים והתמיכה הדרושים כדי להבין ולשנות את דפוסי החשיבה, הרגשות וההתנהגויות שלהם, הקשורים לעישון.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT):
CBT היא אחת הגישות הפסיכותרפויטיות הנפוצות ביותר להתמכרות לעישון. מטרתו לזהות ולשנות דפוסי חשיבה, אמונות והתנהגויות שליליות התורמות לעישון. על ידי אתגור דפוסי חשיבה מעוותת והחלפתם בחלופות בריאות יותר, CBT עוזר לאנשים לפתח אסטרטגיות התמודדות, לשפר מיומנויות פתרון בעיות ולשפר את השליטה העצמית.
ראיון מוטיבציוני (MI):
MI הוא טיפול שיתופי, ממוקד לקוח, המתמקד בחקירה ובפתרון האמביוולנטיות כלפי הפסקת עישון. באמצעות הקשבה אמפתית, שאלות פתוחות והצהרות רפלקטיביות, פסיכולוגים עוזרים לאנשים לזהות את המוטיבציה הפנימית שלהם להפסיק לעשן. MI מכירה בכך שכל שינוי הוא בחירה אישית ומעצימה אנשים לפתח אסטרטגיות משלהם להפסיק.
טיפולים מבוססי מיינדפולנס:
טיפולים המבוססים על מיינדפולנס, כגון מדיטציית הפחתת מתח מבוססת מיינדפולנס (MBSR) או טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), יכולים להועיל בטיפול בהתמכרות לעישון. גישות אלו מעודדות אנשים להיות נוכחים ברגע, להתבונן בתשוקותיהם ללא שיפוט ולפתח קבלה של אי נוחות. על ידי טיפוח מיומנויות מיינדפולנס, אנשים יכולים לנהל טוב יותר את התשוקות ולבצע בחירות מודעות המתואמות עם המטרות שלהם.
טיפול תומך:
טיפול תומך יוצר סביבה בטוחה ולא שיפוטית שבה אנשים יכולים לחקור את הרגשות, החוויות והקשיים שלהם הקשורים להתמכרות לעישון. הוא מספק תמיכה רגשית, אימות והכוונה לאורך תהליך היציאה. טיפול זה שימושי במיוחד עבור אנשים שעשויים להיות להם בעיות פסיכולוגיות בסיסיות התורמות להתמכרות שלהם.
אנו מציעים את מגוון שיטות אלו ב"סדנה: על ידי פסיכולוגים תל אביב. לקביעת פגישה ניתן לפנות לטל' 052-3714497.
היתרונות של פסיכותרפיה כטיפול בהתמכרות לעישון
גישה הוליסטית:
פסיכותרפיה מכירה בהתמכרות לעישון כסוגיה מורכבת ומתייחסת הן למרכיבים הפסיכולוגיים והן למרכיבים ההתנהגותיים, ומקדמת שינוי מתמשך.
טיפול מותאם אישית:
ניתן להתאים גישות טיפוליות כדי לענות על צרכים אינדיבידואליים, תוך התחשבות בגורמים כגון רמת המוטיבציה, מנגנוני התמודדות ומצבים בסיסיים של בריאות הנפש.
פיתוח מיומנויות וכוח נפשי:
פסיכותרפיה מציידת אנשים במגוון אסטרטגיות התמודדות, טכניקות לניהול מתחים וכישורי פתרון בעיות הדרושים להפסקת עישון.
מניעת הישנות:
על ידי טיפול בטריגרים הרגשיים והפסיכולוגיים הבסיסיים, פסיכותרפיה עוזרת לאנשים לפתח אסטרטגיות למניעת הישנות ולשמירה על הימנעות ארוכת טווח.
תמיכה ואחריות:
מפגשים טיפוליים מספקים סביבה תומכת, מטפחים תחושת שליטה, אחריות ומוטיבציה בזמן שאנשים עובדים לקראת מטרותיהם וגמילתם מעישון.
"הסדנה" חוגי אמנות ומרכז לטיפול פסיכולוגי יצירתי, המאגד הן מורים לאמנות בתחומים שונים, והן פסיכולוגים, פסיכיאטרים ופסיכותרפיסטים- המאמינים שיצירתיות היא מרכיב מרכזי בחיות ובבריאות הנפשית אנו רואים ביצירתיות -במובנה הרחב והעמוק ביותר, את מרכזה של היכולת שלנו כבני אדם להתמודד עם המציאות- זו הפנימית וזו החיצונית. "להיות אותנטי" -כותבת סימון דה בבואר-"פירושו להפוך ליצירתיים ולתבוע בעלות על מי שאנחנו, על האני שלנו, המעוצב באמצעות הבחירות שלנו."
סיכום
להתמכרות לעישון יכולות להיות השלכות בריאותיות קשות, אך עם התמיכה והטיפול הנכונים, אנשים יכולים להתגבר על הרגל זה. פסיכותרפיה מציעה גישה מקיפה ויעילה לטיפול בהיבטים הפסיכולוגיים וההתנהגותיים של התמכרות לעישון. באמצעות טכניקות טיפוליות שונות.