זייבן – טיפול תרופתי לגמילה מעישון

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

אחת הדרכים המוכחות היחידות להיגמל מעישון היא על ידי שימוש בתרופות, כמו התרופה זייבן (בופרופיון) אשר מספקת לנגמלים שיפור משמעותי לסיכויי הגמילה מעישון.

סיכויי הגמילה מעישון הם נמוכים ביותר, ורק כ-5% מהמנסים להיגמל באופן עצמאי מצליחים לעשות זאת ללא עזרה. שימוש בתרופות, כמו זייבן מעלה את סיכויי ההצלחה לכ-30%, והופך את תהליך הגמילה מעישון לאפשרי.

על מנת שהתהליך יצליח, יש לשלב את הטיפול בזייבן עם תוכנית גמילה מסודרת המשולבת עם טיפול התנהגותי ותמיכה מתאימה.

כמו כן, הנגמלים יכולים להשתמש בתחליפי ניקוטין אחרים כמו מדבקות ניקוטין, מסטיקים ומוצרים אחרים, אשר יכולים לסייע להם להקל עוד יותר על תסמיני הגמילה ולשפר את סיכוייהם להצליח.

מהי זייבן?

זייבן היא תרופה אשר פותחה במקור לטיפול בדיכאון, אך התגלה שהיא בעלת סגולות רפואיות גם בהקלה על תהליך הגמילה מהעישון.

מבחינה ביולוגית, התרופה זייבן משפיעה על מאזן הדופמין והנוראפינפרין, וגורמת להקלה על תסמיני הגמילה במנגנון לא ברור.

מחקרים שונים הראו ששימוש בזייבן מגביר את סיכויי ההצלחה של תהליך הגמילה מהעישון, ובשנים האחרונות רוב תכניות הגמילה מהעישון מערבות גם שימוש בתרופות.

מקומה של זייבן בתהליך הגמילה מהעישון

כאשר מעשנים מנסים להיגמל מעישון, הם חווים תסמיני גמילה קשים ביותר הכוללים אי שקט, רגזנות, שינויים בתיאבון, קשיי ריכוז ותסמינים נוספים. תסמינים אלה גורמים בסופו של דבר לכישלון של ניסיון הגמילה, ותוך מספר ימים חוזרים לעשן על מנת להפסיק את תסמיני הגמילה הקשים.

על מנת להקל על תסמיני הגמילה, ניתן להשתמש בתרופות כמו זייבן.

התרופה זייבן גורמת להקלה משמעותית על תסמיני הגמילה, ובכך מקלה על קשיי הגמילה. האפקט האנטי דיכאוני של התרופה מספק לנגמלים השפעה על מצב הרוח, ומלבד זאת לתרופה השפעה כהקלה על תסמיני הגמילה האחרים.

על מנת שהשימוש בזייבן יהיה אפקטיבי, השימוש בו חייב להיות כחלק מתכנית גמילה מסודרת הכוללת בין היתר טיפול התנהגותי, קבוצות תמיכה וגורמים נוספים אשר נותנים מענה לקשיי הגמילה.

בשילוב עם תכנית מסודרת ומשולבת, ניתן בסופו של דבר להגיע לסיכויי הצלחה טובים יחסית, בו כ-30% מהמנסים להיגמל מצליחים בתהליך.

השימוש בזייבן

על מנת להתחיל להשתמש בזייבן יש לקבוע תאריך יעד להפסקת העישון ולקבל מרופא המשפחה ייעוץ לגבי הפסקת עישון.

מכיוון שהשפעת התרופה אינה מיידית (לוקח כשבוע עד שהשפעתה מורגשת) מומלץ להתחיל את השימוש בתרופה שבוע-שבועיים לפני תאריך היעד להפסקת העישון.

במשך 5 הימים הראשונים לנטילת התרופה, נוטלים טבליה אחת בלבד ביום, ולאחר מכן ממשיכים עם נטילת 2 טבליות ביום (בהפרש של 8 שעות). בסופו של דבר, השימוש בתרופה נעשה למשך 8 שבועות, אשר אחריהם יש להתייעץ עם הרופא לגבי המשך הטיפול.

תופעות לוואי

בדומה לתרופות אחרות, גם לזייבן תופעות לוואי שונות. לרוב, תופעת הלוואי של הזייבן אינן משמעותיות, אך קיימים אנשים אשר יסבלו מאוד מהשימוש בתרופה וייאלצו להפסיק את השימוש בה.

תופעות הלוואי העיקריות של זייבן הן יובש בפה, הפרעות לשינה ובחילות. חלק מהמטופלים ידווחו גם על סחרחורות וכמו כן התרופה יכולה להעלות את לחץ הדם.

אחת מתופעות הלוואי המדאיגות של זייבן היא שינויים במצב הרוח. שימוש בזייבן יכול לגרום להתפתחות של דיכאון או הפרעות מצב רוח אחרות ואפילו להביא לניסיונות התאבדות, ועל כן לאחרונה ה-FDA הוציא אזהרה מפני השימוש בתרופה.

למי מתאים הטיפול בזייבן?

הטיפול בזייבן מתאים כמעט לכל אדם אשר מעוניין להפסיק לעשן באופן רציני. במהלך הטיפול בזייבן יש להיות במעקב אצל רופא המשפחה ולדווח לו על כל שינוי כלשהו בהרגשה הגופנית או הנפשית.

זייבן אינה מתאימה לאנשים צעירים מגיל 18, לנשים בהריון ומניקות ולאנשים הסובלים מאפילפסיה. כמו כן, יש לדווח לרופא במידה וקיימת הפרעה פסיכיאטרית אחרת או שימוש בתרופות אנטי דכאוניות.

אולי יעניין אותך גם:

האם מעשנים חשופים יותר לנזקי הקורונה?+

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
053-3562947
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!