סיגריה מורכבת ממספר מרכיבים אשר מאפשרים את תהליך העישון. החומר החשוב ביותר בסיגריה אותו בעצם מעשנים הוא הטבק, אשר עטוף בנייר הסיגריה.
את עשן הסיגריה אנו שואפים דרך פילטר, אשר אחראי לסנן רעלנים, מזיקים ושאר חומרים אחרים במהלך פעולת העישון.
הטבק עצמו מכיל כ-4000 חומרים רעילים, אשר מכילים בין היתר את הניקוטין – החומר הפעיל והממכר בסיגריה. כידוע, קיימים בשוק סוגים שונים של סיגריות, אשר נבדלות זו מזו בטעם, בחוזק, בריח וכו'.
מבחינת הרכב, ההבדל העיקרי בין סוגי הסיגריות השונות הוא בחומרי טעם, חומרי שימור וחומרים נוספים אשר קשורים לעישון הסיגריה.
חומרים המצויים בסיגריה
בטבק הסיגריה מצויים יותר מ-4000 חומרים כימיים, אשר נשאפים אל גופנו במהלך העישון.
הסיגריה מכילה חומרים כמו עטרן, זפת, חומרי טעם, חומרים משמרים וחומרים נוספים. כל החומרים המצויים בסיגריה נשאפים אל הריאות במהלך העישון, וגורמים לשינויים הדרגתיים בפעילות מערכת הנשימה.
החומרים העיקריים המצויים בסיגריות הם:
- זפת/עטרן – מספק בעיקר טעם לעישון הסיגריות. ככל שכמות הזפת תהיה גדולה יותר, כך הטעם והריח של הסיגריות יהיה חזק יותר. הזפת מספק את הצבע הצהבהב המופיע על הפילטר לאחר סיום העישון, וכאשר נשאף לריאות גורם למחלות רבות.
- ניקוטין – החומר הפעיל והגורם להתמכרות לעישון סיגריות. הניקוטין מגיע אל המוח תוך 7 שניות מרגע השאיפה, וגורם לשינויים ביוכימיים הגורמים לתחושת הנאה ורוגע.
- פחמן חד חמצני – בתהליך העישון משתחררים גזים שונים, הנשאפים אל ריאות המעשנים והסובבים אותם, והגז החשוב ביותר הוא פחמן חד חמצני, אשר נקשר אל כדוריות הדם האדומות ומונע מהם את נשיאת החמצן. מלבד זאת, בתהליך העישון נפלטים גזים נוספים כמו פורמלין, בנזין וכו'.
- מתכות וחומרים מזיקים אחרים – בתוך הסיגריה ניתן למצוא מתכות שונות, כמו קדמיום, ניקל ואחרות. בנוסף, הסיגריות מכילות חומרים מזיקים נוספים כמו DDT, ציאניד, אצטון וחומרים אחרים אשר שאיפתם כמובן אינה בריאה.
ההבדל בין סיגריות רגילות לסיגריות "לייט"
סיגריות מסוג "לייט", הן סיגריות המכילות כמות מופחתת של ניקוטין ועטרן. למרות שלכאורה, סיגריות לייט מכילות פחות חומרים מזיקים, העובדה היא שעישון של סיגריות כאלה אינו מפחית את היארעות המחלות הקשורות לעישון הסיגריות.
ככל הנראה, אנשים המעשנים סיגריות לייט "מפצים" על כמות הניקוטין הנמוכה בשאיפות עמוקות יותר, אשר גורמות להם לשאוף בצורה מוגברת את 4,000 החומרים המזיקים המצויים בסיגריות.
ממה מורכבת הסיגריה?
- הפילטר- הפילטר נמצא בקצה הסיגריה ובמהלך העישון מוחזק בין השפתיים. מטרתו של הפילטר היא לסנן את העשן הנשאף אל הריאות ומכיל חומרים מסוכנים רבים. הפילטר אמנם אינו מסנן את כל החומרים המזיקים המצויים בסיגריות אך הוא מונע מכמות גדולה של חומרים מזיקים להגיע אל הריאות. חשוב לזכור שלמרות השימוש בפילטר, עדיין בעישון סיגריות מגיעים אל הריאות אלפי חומרים מסוכנים, אשר גורמים בהדרגה לפגיעה קשה בגוף ולנזקים ארוכי טווח.
- הטבק- הטבק הוא החומר אותו בעצם מעשנים, והוא מכיל בין היתר את הניקוטין. הטבק הוא צמח, אשר נתגלה לראשונה עם גילוי יבשת אמריקה על ידי קולומבוס, ומאז מגודל ומשווק בצורה עולמית. הטבק מכיל את הניקוטין אשר נחשב לחומר הפעיל והממכר בעישון הסיגריות, ובלעדיו כמובן אין קיום לסיגריה.
- נייר הסיגריה- נייר הסיגריה הוא הנייר העוטף את הטבק, ומאפשר את פעולת עישון הסיגריה. שלמות הנייר חיונית על מנת לאפשר את שאיפת העשן מהטבק אל הריאות, ומקרים בהם נייר הסיגריה קרוע או הרוס לא מאפשרים עישון.