בדיוק כמו קוקאין והרואין, או כל סם אחר, סוכר יכול להיות ממכר. אפילו ממכר מאוד. ואולי אפילו הרבה יותר מסוכן ממה שאתם חושבים שהוא – מאחר והסוכר לא רק ממכר, הוא גם משפיע על כל אורח חייכם ומוביל לסיכונים בריאותיים מהותיים. ללא ספק אפשר להתמכר למתוקים, ובקלות גם אפשר לאבד את עצמך לטובת עוד פינוק קטן, ועוד פינוק קטן. אז איך מתמודדים עם זה?
התמכרות למתוקים וסוכר
לסוכר יש השפעה מדהימה על המוח, הוא ממריץ, משפר את ההרגשה, גורם לתחושה נעימה של סיפוק מידי, והוא גם ללא ספק טעים וכיפי לזלילה. אבל לצד זאת אנו יודעים כיום עד כמה צריכה מוגזמת של סוכר יכולה להוות סיכון בריאותי מהותי, שלא לדבר על מאפים, עוגיות, סוכריות, ממתקים, וכדומה.
צריכה מוגזמת של סוכר יכולה להוביל למחלות שונות, להתפתחות סכרת, לבעיות לב, דם, ועוד. סוכר גם יכול לפגוע בתפקוד הכללי של הגוף, להשפיע על החשיבה שלכם, ובסופו של דבר – ככל חומר ממכר אחר – גם לגרום לכם לתחושה שאתם חייבים אותו, זקוקים לו נואשות, עוד ועוד.
ההתמכרות למתוקים הינה תופעה ידועה ומוכרת כיום בעולם הרפואה, ולא לשווא אנו נתקלים בה בתצורות שונות – דיאטטניות, מדריכים לספורט, תזונאים, רופאים, מורים בבית הספר אפילו מתחילים לדבר ולעסוק בנושא הזה של סוכרים. כן, סוכר ממכר, בכל מובן שלא יהיה.
ההשלכות של התמכרות למתוקים
מעבר להתמכרות הנפשית, או למעשה הצורך המקושר לבחירה לחזור ולצרוך עוד ועוד, כמו כל התמכרות גם זו משפיעה על חיי החברה, על הביטחון העצמי, על שיקול הדעת וההחלטות שאנו מבצעים בחיים. להתמכרות למתוקים יש השפעה גורפת וניכרת על חיי המכור, בדיוק כמו כל סם אחר.
בנוסף לכך, ישנו הצד הרפואי והבריאותי. כאמור, התמכרות למתוקים יכולה להשפיע באופן גורף על מצבו הבריאותי של המכור. החל ממחלות כגון סכרת וכלה בתפקוד קלוקל של מערכות הגוף. זאת לצד עלייה במשקל עד לכדי עודף משקל, כשלים שונים של המוח ומערכת הדם, לכולסטרול אף יכול להיות חלק ניכר בכך וכדומה.
זהו מעגל סגור, מאחר ומצד אחד ההתמכרות משפיעה על החיים האישיים והחברתיים, ומצד שני על המראה והבריאות, אך שני עלו משפיעים גם הם על ההתמכרות בחזרה. ככל שהמצב האישי והבריאותי הולכים ומתדרדרים, כך מוצאים יותר נחמה במתוקים, וחוזר חלילה. זהו מעגל אכזרי וכואב, אשר הדרך היחידה לשבור אותו ולצאת משם היא לקבל את ההחלטה להיגמל.
השיטה המהפכנית של איילת בן ארי לגמילה ממתוקים
על מנת להיגמל ממתוקים תחילה חייבים להבין את משמעות הבחירה להיגמל. כאשר מדובר במאכלים, במזון, בדברים שאנחנו צורכים – עלינו להתחיל בלהבין מה זה אומר להיגמל, ממה בדיוק אנחנו נגמלים, ורק לאחר מכן אפשר לגשת אל "איך" עושים את זה בפועל.
בשיטה הייחודית של בן ארי, כל מטופל מוצא את סל הגמילה האישי שלו, אשר מפרט למעשה בדיוק ממה הוא נגמל ומה מעורב בתהליך הגמילה. על ידי בניית סל הגמילה האישי, הגמילה הופכת להיות משהו מובן, ספציפי, מסודר וברור, ולא תהליך כללי ועמום. זהו עניין חשוב והכרחי, מאחר והצלחת הגמילה מבוססת למעשה על היכולת לבצע בחירה ולקחת על עצמך את האחריות המלאה בכל הנוגע לבחירה זו. אם לא נדע לענות על השאלה "בחירה בנוגע למה", לא נוכל בעצם לקבל אף פעם בחירה אמתית.
בחירה היא תהליך של שינוי קוגניטיבי, זהו שינוי עמדות ותפיסות בנוגע למתוקים אשר מהם אתה מנסה להיגמל. על ידי הבנת הבחירה והמעורב בה, ניתן להתחיל ולעבד את תהליך הבחירה וקבלת ההחלטות בחייך. לאחר מכן, כל שנותר הוא למצוא את הדרך הנכונה להביא לכדי יציבות אמיתית בחייך עם הבחירה, לא רק לאימפולסיביות בבחירה אלא גם לדרך חיים אפשרית ומהותית, אשר בבסיסה ההחלטה להיגמל.
האם גם אתם חייבים משהו מתוק בסוף כל ארוחה? האם אתם מוצאים את עצמכם מתנחמים עם מתוקים כאשר אתם במתח או במצב רוח רע? האם כאשר אתם אוכלים משהו מתוק קשה לכם להסתפק באחד ואתם מרגישים צורך לעוד? אם התשובה על שלושת השאלות הללו היא חיובית, יכול להיות שגם אתם מכורים למתוקים.
מתי התשוקה למתוק הופכת להתמכרות?
רבים עשויים להרים גבה כאשר מקשרים את התשוקה למתוק להתמכרות. התמכרות מתחברת לשימוש בחומרים מסוכנים כמו סמים או אלכוהול, אבל המתוק הוא הרי טעם שאהוב על כולם, נטייה אוניברסאלית, מי לא אוהב מתוק?!
אלא שלפעמים אהבת המתוק שמשותפת לכולם הופכת להיות מוגזמת. רוב האנשים אוהבים מתוק, אך יכולים גם לחיות בלעדיו. רוב האנשים ישמחו לאכול משהו מתוק כשהוא נמצא מולם, אך לא יחפשו אותו באובססיביות כאשר הוא איננו.
אנשים שמכורים למתוק מחפשים את המתוק כל הזמן. אם הם לא מקבלים את "מנת המתוק" שלהם הם חווים תחושה של "קריז", כלומר, זהו צורך גופני שלא יירגע עד שלא יקבל את שלו, וכל עוד הגוף אינו מקבל את מנת המתוק הוא ישדר תחושה של חוסר נוחות וחוסר שקט.
התמכרות למתוק – השלכות שליליות
אכילת מאכלים מתוקים אמנם גורמת להנאה, אך עלולות להיות לה גם השלכות שליליות:
- השמנה: אכילת מתוקים בכמות מוגזמת ולא מאוזנת עלולה לגרום להשמנה. ההשמנה פוגעת בדימוי ובביטחון העצמי, והיא מהווה סיכון בריאותי להתפתחות מחלות.
- סיכון לסוכרת מסוג 2: אכילה מוגזמת ובלתי מבוקרת של סוכר עלולה להוות גורם סיכון להתפתחות של סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים), שזו מחלה מאד לא נעימה עם סיכון לסיבוכים קשים.
- דיכאון: ההתמכרות למתוק נוצרת פעמים רבות אצל אנשים הסובלים מחסר בסרוטונין. סרוטונין הוא חומר המופרש במוח ויש לו השפעה על מנגנון השובע, ועל ההרגשה הטובה. מחסור בסרוטונין עלול להביא לדיכאון. הסיבה שמכורים למתוק מגיעים פעמים רבות למצב זה נעוצה בכך שהסוכר מעלה את רמת הסרוטונין במוח. המכורים בעצם אוכלים עוד ועוד סוכר כדי למנוע ירידה של הסרוטונין. במצב של ירידה של הסרוטונין חווים אנשים רבים ירידה במצב הרוח ואף דיכאון.
תהליך גמילה ממתוקים
בדרך כלל אנשים פונים לגמילה ממתוקים באחד מהמצבים הבאים:
השמנת יתר, סוכרת או רמות גבוהות וגבוליות של סוכר בדם, הכרה בתלות במתוק ומצוקה שנגרמת בעקבות תלות זו. ככל תהליך גמילה גם גמילה ממתוקים צריכה לכלול 3 מרכיבים כדי שיהיה לה סיכוי להצליח:
- הכרה בבעיה: על המכור להכיר בכך שיש לו בעיה, שהוא מכור ותלוי במתוק.
- מוטיבציה לשינוי: על המכור לרצות להיגמל מאכילת המתוק. להרגיש שהתמכרות זו מפריעה לו ולרצות להיפטר מהרגל זה.
- נכונות לקבל עזרה: בהקשר של התמכרות למתוק זו יכולה להיות עזרה מכיוונים שונים: קריאת חומר בנושא, התייעצות בפורומים באינטרנט העוסקים בנושא, פניה לדיאטנית או אף השתתפות בקבוצת תמיכה. תלוי בחומרת הבעיה.
עצות בסיסיות למכורים למתוקים המעוניינים להיגמל מהתמכרות זו:
- לרוב, ההתמכרות למתוקים הינה בעצם התמכרות לפחמימות. התמכרות זו נובעת מן החסר בסרוטונין עליו דובר קודם. על מנת להתמודד עם הצורך בפחמימות מומלץ לעבור מפחמימות ריקות (לחם לבן, עוגיות, מאפים תעשייתיים) למזון המורכב מקמח מלא: לחם מקמח מלא, פסטה מקמח מלא וכדומה. הקמח המלא יסייע בהעלאת רמות הסרוטונין והצורך במתוק ירד.
- מציאת תחליפים בריאים: אחת העצות המרכזיות היא לא לוותר לגמרי על המתוק, כי ויתור מסוג זה בדרך כלל לא מחזיק מעמד והנגמל מרגיש שהוא משלם מחיר יקר מדי. לכן מומלץ לנסות ולעבור לתחליפים בריאים: פירות, פירות יבשים, אגוזים ושקדים ועוד.
מקורות מידע: