התמכרות למלח

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

התמכרות למלחלרוב, כאשר מדברים על התמכרות, קיימת נטייה להתייחס לחומרים מלאכותיים שונים שנצרכים כדי להביא לתחושות של הנאה ועונג. למעשה, לא זו בלבד שגם חומרים טבעיים יכולים להיחשב לממכרים, אלא שגם מרכיבים תזונתיים שונים יכולים להתקשר לתופעות שונות של התמכרות.

התחום של התמכרות למזונות מתוקים, לסוכר ולפחמימות, נחקר לא מעט, וגובשו המלצות משמעויות להפחתה בכמות הסוכרים שאותם צורכים באופן קבוע. בעת האחרונה החלה עליה ניכרת במודעות שגם צריכה של מלח יכולה להיות מסוכנת.

ישנם מדענים ותזונאים הסבורים שצריכת מוגברת של מלח, שאיננה אלא סוג של התמכרות, מהווה בעיה לא פחות קשה מאשר ההתמכרות למיני מזונות מתוקים. כאן ראוי לשאול מדוע זה קורה, מהם הנזקים האפשריים ומה ניתן לעשות בנידון.

בלי מלח אין חיים

לא תמיד יהיה קל לאבחן ולהגדיר התמכרות של אדם זה או אחר למלח. יחד עם זאת, הצטברות של נתונים מכל רחבי העולם מצביעה על דבר אחד שאין לגביו כל וויכוח – הצריכה הממוצעת של מלח ברחבי העולם עלתה בשנים האחרונות באופן ניכר וחסר תקדים. בין היתר מדובר על השפעה של העלייה בצריכה של מזונות מעובדים.

מלח, שנחשב לאחד מאמצעי התיבול הוותיקים ביותר, נחשב גם לחומר משמר שהיה מקובל עוד בזמנים קדומים. משחר ההיסטוריה כבר היה מקובל לעשות שימוש במלח לצורך שימור בשר, דגים ומזונות נוספים. היכולת להאריך את חיי המזון, לפני שהיה ניתן לבצע שימור באמצעות טמפרטורה נמוכה, הייתה צעד בעל משמעות רבה בהישרדות המין האנושי בתקופות קשות של יובש, בצורת וכן הלאה.

עוד חשוב לומר שמלבד תפקידו של המלח ביצירת מזון טעים יותר וגם מלבד חשיבותו הרבה בשימור המזון בעידן הנוכחי, למלח יש תפקיד חשוב וחיוני בשמירה על בריאות האדם. המלח, שמורכב מנתרן ומכלור, הינו בעל תפקיד חשוב בשמירה על לחץ דם תקין, בתפקוד מערכת העצבים ובמנגנון ההומיאוסטזיס. אולם, כמו בכל דבר בחיים, כאשר מדובר על צריכת יתר ועל התמכרות – יש לכך גם תוצאות שליליות.

כולנו מכורים

ההתמכרות למלח יכולה ללבוש צורות מצורות שונות. בין המכורים למלח ניתן למצוא כאלה שנוהגים להמליח את מזונותיהם עוד לפני שטעמו מהם. יש שנוהגים להעדיף מזונות מעובדים, שידועים בתכולות המלחים הגבוהה שלהם. ישנם אנשים, ובהם גם ילדים, שאפילו נוהגים לצרוך מלח כמו שהוא, או על ידי המלחה של מוצרי מזון שאינם מוכרים בתור כאלה שנזקקים לתוספת של מלח.

מומחים טוענים שגם אנשים הסבורים שאינם מכורים לגבישים המלוחים הללו צורכים הרבה יותר מדי מלח. מזון מוכן, בין אם לצריכה ביתית ובין אם לצריכה במסעדות מזון מהיר, חטיפים שונים ומשפרי טעם, כולם מכילים עודף נתרן. כמו בכל התמכרות, ההרגל לצרוך כמות מוגברת מקהה את ההשפעה של צריכה מתונה וכך נוצר מצב שבו מרבית האוכלוסייה צורכת יותר מדי נתרן.

בין התסמינים המובהקים להתמכרות:

  • כאשר חשים תאווה בלתי נשלטת לצריכת מלח.
  • כאשר בשעה שנפסקת אספקת המלח חשים תופעות כגון רעידות, בחילות, סחרחורת.
  • כאשר הימנעות ממלח מביאה לעצבנות ורגזנות.
  • כאשר נוהגים להמליח את המזון בהיסח הדעת, גם ללא צורך.

התמכרות מסוכנת

למרות שמלח חיוני לבריאות, צריכת יתר עשויה להביא לנזקים מצטברים. עליה בלחץ הדם, עליה בסיכון לשבץ, סיכון למחלות לב, כל אלה הם חלק מהסכנות ולעיתים מדובר בהחלט על התפתחות מחלות מסכנות חיים.

על מנת להתמודד עם ההשלכות של צריכת יתר חשוב לקבל ייעוץ תזונתי מתאים. במקביל, חשוב לקיים בדיקות תקופתיות שנועדו לבדוק את תכולת הנתרן בגוף ולטפל בתסמינים כגון לחץ דם גבוה.

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
053-3562947
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!