פעמים רבות, עקב מצב נפשי קשה או בעיות אחרות, נלקחים כדורים אשר עלולים לגרום ברבות השנים להתמכרות אשר תהיה חייבת בגמילה.
הכדורים אשר עלולים להיות ממכרים הינם מסוג נוגדי דיכאון (קלונקס או ציפרלקס לדוגמא), משככי כאבים (אלגלוזין, למשל), טיפות אף או כדורי שינה מסוגים שונים, במיוחד אלה ממשפחת הבנזדיאזפינים, ואף כדורי ריטלין הנלקחים על ידי ילדים רבים. הגוף אשר מפתח תלות בכדורים אלה לשם השגת איזון , מתקשה לפעמים להיגמל מהכדורים לאחר שאין בהם צורך עוד.
לכדורים מסוגים אלה ישנה השפעה על מערכת העצבים ותופעות לוואי רבות במערכות אחרות. התלות בכדורים נחשבת להפרעה פסיכוסוציאלית, והיא מתרחשת כאשר הגוף מפתח עמידות בפני מינוני התרופה.
ישנו צורך מצד המטופל, לעלות את מינוני התרופה הדרושה, על מנת לעמעם את הרגשות המתפרצים ותחושת הסבל הנגרמת לו. כאשר העלאת המינונים לא נעשית בפיקוח רפואי, השלכותיה עלולות להיות אף קשות יותר.
הליך הגמילה
הגמילה מכדורים (בין אם זה גמילה מכדורי שינה, כדורים פסיכיאטריים או גמילה מכדורי הרגעה) צריכה להיעשות באופן הדרגתי ואיטי, משום שהיא כרוכה בקשיים רבים. תהליך הגמילה מתוכנן כך שקובעים מינון אליו רוצים להגיע ומורידים באופן מבוקר את השימוש. כל שינוי במינון התרופתי חייב להיקבע ולהיות מבוקר על ידי רופא המומחה לכך, בדרך כלל פסיכיאטר.
במקרים מסוימים, כאשר הכדורים הפסיכיאטריים שנלקחו היו במינונים גבוהים ונלקחו לאורך תקופת זמן ממושכת, תופעות הדיכאון והסבל עלולים להימשך ולחזור אף ביתר שאת. תהליך זה הינו ארוך, מכיוון שיש לתת לגוף להגיע למצב של איזון מחודש ללא נטילת התרופות, ולאחר סילוקן מהגוף. הקושי האמיתי בגמילה מכדורים יכול להתארך לחודש ואף יותר.
במקרה של קלונקס, למשל, תהליך הגמילה יכול להתחיל בהעברת המטופל לקלונקס בטיפות, ועל ידי כך להוריד את המינון (הדבר דומה גם בגמילה מציפרלקס). מכיוון שתרופות אלה הינן פסיכיאטריות במהותם, תהליך הגמילה חייב לכלול גם צדדים נפשיים ורגשיים יותר, מעבר להפסקת לקיחת התרופה.
על המטפל לעבוד עם המטופל על הסיבות אשר הובילו אותו מלכתחילה ללקיחת התרופות ולנסות לפתור את הבעיות כאשר הן לא במצב החריף והקריטי, כפי שהיה כנראה בתחילת הטיפול התרופתי. מעבר לכך, אפשר לשלב טכניקות אשר לקוחות מהרפואה הסינית (כמו דיקור או שיאצו) להרגעה ולשינוי אנרגטי. טכניקות אלה עוזרות לאנשים מסוימים, במיוחד לאותם אלה אשר מאמינים בצורת רפואה זו.
הצלחת תהליך הגמילה
הצלחת תהליך הגמילה תלויה בראש ובראשונה ברצון המטופל. כאשר המטופל בטוח ברצונו ובצורך שלו להיות משוחרר מכדורים, הוא יוכל לעמוד במשימה באופן טוב יותר, למרות הקשיים המתגלים בדרך.
המטופלים אשר מגיעים לגמילה, חייבים להיות מודעים להשלכות הפסקת תרופות אלה, כמו גם להמשך לקיחתן. לפעמים, כאשר המצב הרגעי הינו קשה יתר על המידה למטופל, יהיה צורך להפסיק את הגמילה ולדחותה במספר שבועות או חודשים, עד שהמצב האובייקטיבי ייפתר. עם זאת, יש להיות עקביים ולהאמין בעצם התהליך כולו, ובחשיבותו.
את תהליך הגמילה מכדורים יש לתאם עם הרופא המטפל על מנת לקבוע באופן ברור את סטאטוס המחלה או המצב הרגשי הנתון. לכדורים פסיכיאטריים רבים יש נטייה להצטבר בגוף ולצאת מהגוף במשך חודשים רבים, גם לאחר הפסקת לקיחתם. ולכן, לפעמים יהיה צורך בתחליף לאותם כדורים בדמות כדורים אחרים, אשר יינתנו לפרק זמן קצר ובאופן זמני בלבד.
כאשר המטופל יצליח לתפקד ולהמשיך בחיים המעשיים באופן יומיומי ללא לקיחת התרופות, לאורך זמן, תהליך הגמילה ייחשב להצלחה. למרות הקשיים הרבים בהם נתקל המטופל בתהליך זה, אמונה ביכולתו תוך עידוד וליווי מקצועי הינם המפתח להצלחת התהליך כולו, ולפריצת דרך לחיים חדשים.
ראו גם: