אפטות בפה – תופעות לוואי של גמילה מעישון

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

אפטות בפה - תופעות לוואי של הפסקת עישוןאפטות בפה הינו זיהום הנגרם על ידי חיידק הנקרא קנדידה. זיהומים אלה עלולים להיות גם סוג של פטרייה. הם גדלים במצבים או תחת תנאים מסוימים אשר עלולים לגרום לצמיחת יתר של הקנדידה שעלולה בתורה להוביל להתפרצות של אפטות בפה.

מצב זה נפוץ בקרב תינוקות, שיש להם יובש בפה, מבוגרים אשר משתמשים בשיניים תותבות, אנשים לאחר טיפול של אנטיביוטיקה וכן לאחר או במהלך שימוש במשאפי סטרואידים, חולי סוכרת או אנמיה, חולים אשר נמצאים במצב בריאותי ירוד, וכחלק מתופעות הלוואי של הפסקת עישון.

השבועות הראשונים לאחר הפסקת עישון הם בדרך כלל הקשים ביותר, כך שלוקח לפחות 8-12 שבועות לפני שהאדם מתחיל להרגיש בנוח עם השינוי באורח החיים החדש. גמילה מניקוטין, ומהסמים הממכרים הנמצאים בטבק, מאופיינים בתסמינים הכוללים כאבי ראש, חרדה, בחילות, כמיהה לעוד טבק ואפטות בפה.

מהם התסמינים לאפטות בפה?

הסימפטומים של האפטות בפה עלולים להתבטא בפה אדום וכתמים לבנים. למרות שחלק מהזיהומים הינם קלים ואינם כואבים, בזמני אכילה ושתייה, כיבים אלה עלולים לכאוב יותר. סימפטומים נוספים עלולים לכלול: אובדן של הטעם או טעם לא נעים בפה, סדקים בזוויות הפה, תחושת כאב וצריבה בפה.

ישנם שלושה סוגים עיקריים של כיבי אפטות:

כיבים קטנים – הינם צלקות קטנות, אשר בדרך כלל נרפאים ללא כל טיפול תוך שבועיים. סוג זה הוא הנפוץ ביותר, כך שהם גורמים לכשלושה רבעים מכלל הכיבים בפה.

כיבים גדולים – הם בגודל של ס"מ או יותר, בעלי גבול גדל ועלולים להמשיך להופיע בין שבועיים למספר חודשים. בדרך כלל רק אחד או שניים יופיעו בכל פעם. הם עלולים לכאוב מאד ולגרום לקשיי אכילה. הם נרפאים לאט מאד ועלולים להשאיר צלקות.

כיבי Herpetiform הם פצעים זעירים ומרובים אשר עלולים לכאוב מאד במיוחד כאשר הם מתמזגים יחד ליצירת פצע אחד גדול יותר.

מדוע מופיעות האפטות ומה הקשר לגמילה?

השכיחות של כיבי אפטות בפה כבר נמצאה נמוכה בקרב מעשנים בהשוואה לאלו אשר אינם מעשנים. תצפיות קליניות מצביעות על כך שחלק מהמעשנים סובלים מעלייה בכיבים בפה כאשר הם מנסים להפסיק את העישון. האפטות הם חלק מתסמיני הגמילה במנגנון לא ידוע וברור, בשכיחות של 40% מכלל הנגמלים. בדרך כלל תופעה זו עוברת במהלך חודש של טיפול, וממעטת לחזור לאחר מכן.

אחת מן ההשערות לקשר זה מתבסס על השינוי במאזן החיידקים האוראליים הקיימים, כתופעה משנית להשפעה הרעילה של הניקוטין. השערה אחרת היא כי הפסקת העישון פוגעת במינוני האימונוגלובלינים כמו IgA, הקשורים להופעת האפטות. היו אף חוקרים אשר טענו כי העלייה בשכיחות הכיבים בפה במהלך הפסקת העישון עלולה להיות קשורה להיעדרו של האפקט אנטי-בקטריאלי של העישון.

טיפול והתמודדות עם אפטות בפה

תצפיות קליניות מצביעות על כך שאי הנוחות הקשורה עם הופעת הכיבים בפה עלולה, לעתים להוות גורם מרתיע להפסקת עישון מוצלחת. כך שחלק מההתמודדות המומלצת היא לדבר על סימפטום זה עם הרופא המטפל.

אם האפטות אינן מטופלות, הסימפטומים לעתים קרובות יחמירו ויגרמו לחוסר נוחות משמעותית. במקרים חמורים שאינם מטופלים כראוי, יש סיכון של התפשטות הזיהום במערכות הגוף, אשר עלולים להיות אף מאיימי חיים.

הטיפול המוצע, בדרך כלל, הוא שטיפות עם 100mg דוקסיציקלין מסיס, ארבע פעמים ביום במשך שלושה ימים. טיפול זה יכול לגרום להפוגה למספר ימים, גם אם אינו מרפא לחלוטין. ישנם אנשים המוצאים כי רפואה אלטרנטיבית, משלימה מסייעת להם לתקופות ארוכות יותר. בכל מקרה, למרות חוסר הנוחות והכאב, בעיה זו תיפתר מאליה לאחר פרק זמן מסוים.

התמכרות היא לא משחק! בחרו נכון – גמילה מהתמכרויות!

המרכז לגמילה מהתמכרויות

האתר המקיף והמקצועי ביותר בתחום ההתמכרויות, כל מה שרציתם לדעת על התמכרויות במקום אחד. אנו מנגישים לכם את הידע האיכותי ביותר מצורה נוחה ועושים לכם סדר בכל המידע הרחב שיש על הנושא.

אז מה היה לנו בכתבה:
053-3562947
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!